Google Adsense Kodu

2018-2019 – İdare Hukuku – Final Sınavı

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2018-2019 – İdare Hukuku – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi yasama organının görev ve yetkilerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdaki merkezi idarenin yardımcı kuruluşlarından hangileri aynı zamanda 1982 Anayasası’nda yüksek mahkeme olarak düzenlenmiştir?

Doğru! Yanlış!

3. Yapılan başvurunun idare tarafından kaç gün içinde cevaplanmaması halinde istemin zımnen reddedildiği kabul edilir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi kamu hizmetlerinin özel hukuk kişilerine sözleşme ile gördürülmesi usullerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Kolluk yetkilerinin kamu düzeni amacı dışında kişisel amaç için kullanılması hâlinde ortaya çıkan hukuka aykırılık hâli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Kanunların suç olarak nitelediği eylemlerin işlenmesinden sonra, suç faillerini ve delilleri araştırıp bulmak ve adli makamlara teslim etmek şeklinde yürütülen faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Hayatın olağan akışını bozacak her türlü düzensizlik ve kamu huzurunu bozucu karışıklıkların olmaması, toplumsal huzur, sükûnet ve barışın hüküm sürmesini kapsayan kamu düzeni unsuru aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Siyasi kolluk faaliyetini yürüten Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi devlet memuru olma şartlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanı kararı ile atanan kamu görevlilerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

12. Disiplin cezası verme yetkisi, disiplin suçunun işlendiği tarihten itibaren en çok kaç yıl içinde kullanılmazsa zamanaşımına uğrar?

Doğru! Yanlış!

13. Kamulaştırma ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. İdarenin sahip olduğu mallar, tahsis işlemi ile hangi statüye kavuşurlar?

Doğru! Yanlış!

15. Devletin olağanüstü hallerde taşınır mal edinme usulü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Bir kamu hizmetine tahsis edilmiş ve o hizmet için biçimlendirilmiş, o hizmetin parçası olacak şekilde düzenlenmiş mallar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkesi kapsamında idarenin sorumluluğuna gidilebilmesi için aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz?

Doğru! Yanlış!

18. 6 aydan beri devam eden yol çalışması için yolun trafiğe kapatılması sebebiyle müşterisi azalan lokanta sahibi, uğradığı zararın tazminini aşağıdaki sorumluluk hâllerinden hangisine göre talep edebilir?

Doğru! Yanlış!

19. Acil ameliyat edilmesi gerektiği hâlde ameliyata alınmayan hastanın yaşamını yitirmesi nedeni ile zarara uğrayan yakınları, idarenin sorumluluğunu hangi hukuki esasa dayandırabilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi idarenin hem kusura dayanan hem de kusursuz sorumluluğunu ortadan kaldırır?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İdare Hukuku - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…