Google Adsense Kodu

2017-2018 – Para Politikası – Üç Ders Sınavı

2017-2018 – Para Politikası – Üç Ders Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi mevduat bankalarının mevduat dışı fon kaynaklarından biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Merkez Bankasının bir bankadan 1.000 TL’lik Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satın alması durumunda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Doğru! Yanlış!

3. Para arzının içsel kabul edilmesi durumunda, yatay eksende para miktarı dikey eksende de faiz oranlarının yer aldığı bir grafikte para arzı eğrisinin şekli nasıl olur?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi para arzı büyüklüğünü belirleyen faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi T.C Merkez Bankası’na yasayla verilen yetkilerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. T.C. Merkez Bankası'nın idare yapısı içerisinde başkanlıktan sonra gelen karar ve icra organı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Bir ekonomide fiyatlar genel düzeyinin sürekli azalış eğiliminde olması durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi para politikasının yürütülmesinde nominal çapa olarak kullanılan değişkenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Bir ekonomide yerli para yerine tamamıyla yabancı paranın kullanımına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Döviz piyasası dengede iken merkez bankasının piyasaya döviz satması durumunda, diğer şartlar sabitken, yerli paranın değeri ve para arzı bu durumdan nasıl etkilenir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi para kurulunun dezavantajlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

12. Mali baskınlığın yaşandığı bir ekonomik ortamla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Hükümet ile merkez bankası arasında borçlanma ilişkisinin yasal olarak engellenmesi aşağıdaki bağımsızlık kavramlarından hangisi ile tanımlanır?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi enflasyon hedeflemesi rejiminin temel özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Bugünkü bir yıl vadeli tahvil faiz oranı %8 ve gelecek yıl gerçekleşmesi beklenen bir yıl vadeli tahvil faiz oranı %10 ise bekleyişler teorisine göre, bugün piyasada geçerli olacak 2 yıl vadeli tahvillerin yıllık faiz oranı yüzde kaç olur?

Doğru! Yanlış!

16. Taylor tarafından ortaya konulan basit para politikası kuralına göre üretim açığından önce gelen büyüme tepki katsayının 0,5’ten 0,7’ye çıkartılması durumu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi kredi daralmasına sebep olan faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Finansal krizler sonucunda varlık fiyatlarında çöküş yaşanması durumunda bu varlıkları ellerinde tutan ekonomik birimlerin servetleri ve tüketim harcamaları ne şekilde etkilenir?

Doğru! Yanlış!

19. Bir bölgede konut fiyatları 20 yıl boyunca ortalama olarak 100 bin Amerikan Doları iken kısa bir dönem içerisinde konutların ortalama fiyatları 300 bin Amerikan Dolarına çıkmışsa, konut piyasasında ne tür bir durumun yaşandığı söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdaki durumların hangisinde, bankacılık sisteminde sadece kötü yönetilen bankaların değil aynı zamanda sağlam bir bilanço yapısına sahip sağlıklı bankaların da varlıklarıyla yükümlülüklerini karşılayamama olasılığı oluşur?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Para Politikası - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…