Google Adsense Kodu

2017-2018 – Davranış Bilimleri I – Vize Sınavı

2017-2018 – Davranış Bilimleri I – Vize Sınavı

1. "Ayşe çocukluğundan itibaren içinde bulunduğu toplumun kurallarına göre yaşayan, toplumun kabul gören bir parçası haline gelen bir genç olmuştur. Toplumun normlarını çevresinden görmüş, hayatında uygulamıştır." Ayşe’nin yaşadığı yukarıdaki sürece sosyolojik olarak ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal sınıfı belirleyen değişkenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki bilgiler aşağıdaki sosyoloji öncülerinden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdaki endüstri öncesi toplumların değişim sürecinin kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Sosyolojide sanayileşme kavramını ortaya atan ve düşünce anlamında sosyoloji fikrine ilham kaynağı olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. "Toplumsal davranışı ve insan gruplarını bilimsel olarak inceleyen bilim dalı ___________ olarak tanımlanır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki kuramsal yaklaşımlar ile anahtar kelimelerin eşleştirilmesi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. "Ahmet eşinden ayrıldıktan sonra psikolojik sorunlar yaşamış, kendini toplumda yalnız hissetmiş ve intihar etmiştir." Durkheim’ın sınıflandırmasına göre Ahmet'in intiharı aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

9. Comte’un Üç Hal Yasası'na göre toplumların bilimsel dönemi olarak anılan dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi nicel araştırma tekniklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

11. "Endüstrileşme süreciyle birlikte aile küçülmüş ve kendi kendine yetecek düzeye gelmiştir. Parsons, endüstriyel koşullara uyum sağlama yeteneği yüksek olan bu aile tipine ___________ aile adını vermektedir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

12. "Burak Eskişehirspor taraftarıdır. Takımın iyi oyuncularını kendisine örnek alır, onlar gibi pas atar, onlar gibi oyun kurar ve onlar gibi kırmızı-siyah renklerde forma giyer. Bir gün bu takımda oynamayı hayal eder." Burak için Eskişehirspor takımı aşağıdakilerden hangisi olarak değerlendirilebilir?

Doğru! Yanlış!

13. "____________ , politik bir içeriğe sahiptir. Belirli sınırlarla çizilmiş bir bölgede yaşayan ve otoritesini bu sınırlar içinde belirgin kılan insanlardan oluşmuş bir bütündür." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. İnsanların iletişimde kullandıkları anlam ifade eden her şeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Ailede kadın otoritesinin üstünlüğüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Ogburn’e göre aşağıdakilerden hangileri geleneksel geniş ailenin görevlerindendir?

Doğru! Yanlış!

17. "Hindistan’a giden Ayşegül burada insanların inek eti yemediklerini, sokaklarda ineklere saygı gösterdiklerini görmüştür. Ayşegül bu durumu, “Ne kadar anlamsız bir davranış” diyerek küçümsemiştir." Ayşegül’ün Hint kültürüne olan yukarıdaki yaklaşımını aşağıdaki kavramlardan hangisi açıklar?

Doğru! Yanlış!

18. "Toplum içindeki en güçlü grupların sahip olduğu kültüre ____________ kültür adı verilir ___________ kültür ise toplum içinde özel bir yaşam biçimi, zevkleri ve alışkanlıkları olan küçük bir elit grubun sahip olduğu kültürdür." Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerleri sırasıyla ve doğru olarak aşağıdakilerden hangisi tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. Erkeğin veya kadının bir tek eşle evliliğine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangileri kültürel değişim etkileyen kaynaklardandır?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Davranış Bilimleri I - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…