Google Adsense Kodu

2013-2014 – İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku – Final Sınavı

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2013-2014 – İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku – Final Sınavı

1. Korporasyon dönemi kaçıncı yüzyıla kadar sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

2. Çağrı üzerine çalışmayı öngören sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamışsa işveren her işçiyi günde en az kaç saat çalıştırmak zorundadır?

Doğru! Yanlış!

3. İşçinin yaptığı iş sonucunda işverene sağladığı menfaat üzerinden veya işçinin gerçekleştirdiği işlem üzerinden belirli bir yüzdeye göre veya sabit olarak belirlenen bir paranın ödendiği ücret türüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiası hangi mahkemeye dava açma hakkına sahiptir?

Doğru! Yanlış!

5. İşçi kuruluşlarında yönetici olduğu için işten ayrılan ve iş sözleşmesi askıya alınan yönetici bu görevinin sona ermesinden itibaren kaç ay içerisinde ayrıldığı iş yerinde işe başlatılmak üzere işverene başvurabilir?

Doğru! Yanlış!

6. Sendikanın kurulabilmesi için sendika kurucularının sendika tüzüğü ve ilgili belgeleri aşağıdakilerden hangisine teslim etmeleri gerekir?

Doğru! Yanlış!

7. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda sendikaların kurulabileceği işkolu sayısı kaç adet olarak belirlenmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre işçi sendikası üyesi işçinin kaç yılı aşmayan bir süre işsiz kalması halinde üyeliği aynen devam edecektir?

Doğru! Yanlış!

9. Grev ve lokavtın ertelenmesi halinde, erteleme süresi sonunda anlaşma sağlanamaması halinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık aşağıdakilerden hangisi tarafından çözülür?

Doğru! Yanlış!

10. Toplu görüşmelerin süresi kaç günle sınırlıdır?

Doğru! Yanlış!

11. Toplu iş sözleşmelerinde tarafların karşılıklı hak ve borçlarını, toplu iş sözleşmesinin uygulanması ve denetimini, uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek yolları düzenleyen hükümlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Toplu iş sözleşmesi yapabilmek için yetki belgesi alan işçi sendikası kaç gün içinde karşı tarafı toplu görüşmeye çağırması gerekir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi fizyolojik riskler arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

14. İşsizlik sigortası prim oranı prime esas aylık bürüt kazancın toplam yüzde kaçıdır?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunun görevleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

16. Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına katılan kursiyerler hakkında aşağıdaki sigorta kollarından hangisi uygulanır?

Doğru! Yanlış!

17. Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunda aşağıdakilerden hangisinin temsilcileri yer almaz?

Doğru! Yanlış!

18. İşverenin iflas etmesi halinde ücretleri ödeyememesi durumunda Ücret Garanti Fonundan işçilerin kaç aylık ücretleri ödenir?

Doğru! Yanlış!

19. Günlük işsizlik ödeneğinin miktarı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın yüzde kaçıdır?

Doğru! Yanlış!

20. İşsizlik sigortasının finansmanına devletin ödemesi gereken prim payı, sigortalının prime esas kazancının yüzde kaçıdır?

Doğru! Yanlış!

2013-2014 - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…