Google Adsense Kodu

2016-2017 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi II – Final Sınavı

2016-2017 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi II – Final Sınavı

1. Hilmi Ziya Ülken’in Türkiye’de varlık sorunuyla doğrudan ilgilenmesi bakımından ilk olma özelliği taşıyan yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangileri, Mengüşoğlu’nun işaret ettiği temel felsefe soruları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

3. Felsefe tarihi hakkındaki görüşlerini ilk kez Felsefe ve Tarihi adlı yazısıyla dile getirmiş olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Felsefe tarihinin sistemlerden çok problemleri ele alması gerektiğini ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Ziya Gökalp’e göre hukukun tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Nermi Uygur, tarih felsefesinin problemlerini ele alırken, aşağıdaki düşünsel çerçevelerden en çok hangisini gözetmiştir?

Doğru! Yanlış!

7. Takiyettin Mengüşoğlu, tarihsel varlık alanını ontolojinin bir inceleme alanı olarak gören ilk düşünür olarak aşağıdakilerden hangisine işaret etmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Ahmet Mithat Efendi’ye göre Avrupa’da istibdatçı yönetimlere son verme tartışmaları, aşağıdakilerden hangisiyle ilişkili ele alınmalıdır?

Doğru! Yanlış!

9. Ziya Gökalp’e göre halkçılığın hedefi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi Mehmet Aydın’ın din üzerine görüşleriyle örtüşür?

Doğru! Yanlış!

11. Filibeli Ahmet Hilmi’ye göre felsefe, ilmin/ilimlerin eksikliğini esas olarak aşağıdakilerden hangisiyle tamamlar?

Doğru! Yanlış!

12. İslamiyet’in "garip bir şaşkınlık berzahına atılması"nın nedeni, Filibeli Ahmet Hilmi’ye göre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Şekip Tunç’a göre, dinin esasını aşağıdakilerden hangisi oluşturur?

Doğru! Yanlış!

14. Deney bilgisiyle değerler bilgisi ayrımını din felsefesinin çıkış noktası olarak görmüş olan Şekip Tunç, bu düşüncesine aşağıdakilerden hangisinden hareketle varmıştır?

Doğru! Yanlış!

15. "Din felsefesi yapmak, dinin temel iddiaları hakkında rasyonel, objektif, genel ve tutarlı bir tarzda düşünmektir." Verilen alıntı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

16. Nermi Uygur’un Türkçe’nin yapısına ilişkin görüş ve düşüncelerini bir araya getirdiği yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Fuad Köprülü’nün kendi tarihimizi yabancı kaynaklardan öğrenmemizle ilgili kullandığı ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Ömer Naci Soykan’ın düşünceleri temel alınarak, Türkçe hakkında aşağıdakilerden hangileri söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

19. "Sözcüklerin somutluğu baskındır. Türkçe, somut, gözle görülüp elle dokunulan, algılamaya yatkın düşen, yaşama dünyasını yansıtan sözcüklerden meydana gelmiştir."Nermi Uygur’un bu sözlerinden, aşağıdakilerden hangisi en dolaysız biçimde çıkarılabilir?

Doğru! Yanlış!

20. Türk düşüncesinin İslam öncesi ve sonrası dönemlerine ilişkin dikkate değer makaleler yazmış, felsefe eğitimi altyapısına sahip olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Türkiye'de Felsefenin Gelişimi II - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…