Google Adsense Kodu

2017-2018 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi I – Final Sınavı

2017-2018 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi I – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün reform öncesi hocaları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

2. Ahmet Mithat’ın felsefeyle hikmeti ilişkilendirişi göz önüne alındığında, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi modern felsefenin Türkiye’ye girişi sırasında verilen özgün felsefe ürünleri arasında sayılamaz?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün kuruluşundan itibaren bölüme destek olan öğretim üyelerinden değildir?

Doğru! Yanlış!

5. 'Hangi Felsefi Ekolü Kabul Etmeliyiz?' adlı yapıtında, düşünce akımlarından önce yöntemin önemine işaret eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Takiyettin Mengüşoğlu’nun görüşleri temel alındığında, felsefi antropoloji ile ilgili aşağıdakilerden hangileri yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Aydın Sayılı’nın astronomi ve astrolojinin ne türden anlamlarda kullanıldığı sorusu üzerinde durduğu yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. “Bazı felsefe meselelerinde görülen zorlukların nereden kaynaklandığı metinlere dayanılarak ele alınmakta ve zorlukları kolaylaştırmak için neler yapmak gerektiği üzerinde durulmaktadır” ifadesi, Nihat Keklik’in aşağıdaki yapıtlarından hangisini tanıtmaya yöneliktir?

Doğru! Yanlış!

9. Cemal Yıldırım’ın: “Çağın aydını, bilimin anlamı ve bilimsel düşünmenin niteliği üzerinde sağlam bir anlayış kazanmış kişidir. Kitabın amacı, bu anlayışın başlıca özelliklerini ortaya koymaktır” sözleriyle tanıttığı yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aydın Sayılı’nın bilimi ve bilimsel zihniyeti kamulaştırmanın bir gereklilik olduğunu savunduğu yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Teo Grünberg’e göre analitik felsefenin temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Nihat Keklik’in felsefe ve hikmet arasında yaptığı ayrımı aşağıdakilerden hangisi doğru olarak ifade eder?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Fuad Köprülü’nün eserlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Adnan Adıvar’a göre romantik kuram aşağıdakilerden hangisini yapar?

Doğru! Yanlış!

15. Alaeddin Şenel’in model teşkil edecek bir dünya tarihi olması bakımından entellektüel kültüre bir katkı olarak değerlendirilmeye uygun olan yapıtı, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Adnan Adıvar’a göre, dini irade üzerinden açıklayanların dayanağı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı’da materyalizmi benimsemiş düşünürlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Türkiye’de devlet, insan ve tarih düşüncelerinin Tanzimat sonrasındaki gelişimi için çerçeveyi çizen temel yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Felsefenin amacını bilgi üretmekten çok, önermelerin anlamını aydınlatmaktan ibaret gören düşünce akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Osmanlı aydınının, Tanzimat sonrasında Alman İdealizmi’ne karşı Fransız Pozitivizmi'ni benimsemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Türkiye'de Felsefenin Gelişimi I - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…