Google Adsense Kodu

2016-2017 – İstatistik – Final Sınavı

2016-2017 – İstatistik – Final Sınavı

1. "Bir araştırmada konteynerlerden son 1 ay içinde çıkan hatalı ürün sayıları, aşağıdaki tabloda verilen gruplandırılmış frekans serisi ile özetlenmiştir." Buna göre, hatalı ürün sayısının 11 ila 15 arasında olduğu konteynerlerin oranı yaklaşık olarak kaçtır?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi endeks türlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. "Tüketicilere bir araştırma için aşağıdaki soruları sorulmuştur." Buna göre, cevabı nitel değişken olan sorular aşağıdakilerden hangileridir?

Doğru! Yanlış!

4. "Dört maddeye ve istenilen bir yıla ilişkin Laspeyres fiyat endeksi 12 ve Paasche fiyat endeksi 135 olarak hesaplanmıştır." Buna göre, Fisher fiyat endeksi yaklaşık olarak kaçtır?

Doğru! Yanlış!

5. Standart sapması 5 ve aritmetik ortalaması 33 olan bir serinin değişim katsayısı kaçtır?

Doğru! Yanlış!

6. Örneklem oranı aşağıdaki değerlerden hangisi olamaz?

Doğru! Yanlış!

7. Örnekleme sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Normal dağılıma sahip bir rassal değişkenin aritmetik ortalaması 8 ve standart sapması 1 ise, bu rassal değişkenin 7 ile 9 arasında olma olasılığı kaçtır?

Doğru! Yanlış!

9. Evrenden temsili örneklem oluşturacağına inanılan kriterlere dayalı olarak birimlerin seçilmesi işlemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Bir rassal değişkenin tanım bölgesi sonlu ya da sayılabilir sayıda farklı değerlerden oluşuyor ise, bu rassal değişkene ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. "Araştırma bütçesinin 3200 TL ile sınırlı olduğu bir araştırmada, sabit maliyet 200 TL ve örnekleme seçilecek her örnekleme birimi için maliyet 3 TL'dir." Buna göre, söz konusu bütçeyle oluşturulabilecek örneklem hacmi en fazla kaçtır?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi B olayının gerçekleştiği bilindiğinde, A olayının gerçekleşme olasılığını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdaki hipotez testi adımları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

14. Bilinmeyen evren parametresini, istenen bir olasılıkla, simetrik bir aralıkta tahminleme sürecine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15.

Doğru! Yanlış!

16.

Doğru! Yanlış!

17. "İki değişken arasındaki Pearson korelasyon katsayısı r=-0,35 olarak hesaplanmıştır." Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

Doğru! Yanlış!

19. X ve Y değişkenleri arasındaki basit doğrusal regresyon denklemi y=25-3x ise, x=6 iken y kaçtır?

Doğru! Yanlış!

20.

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - İstatistik - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…