Google Adsense Kodu

2015-2016 – Siyaset Felsefesi I – Final Sınavı

2015-2016 – Siyaset Felsefesi I – Final Sınavı

1. “Yasaların Ruhu” adlı yapıtında siyasal özgürlüğü ve bu özgürlüğü oluşturan yasaların anayasal güvence altında bulunması gerektiğini savunan siyaset düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Bodin’e göre aşağıdakilerden hangisi mutlak egemenliğin üzerinde yer alır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Platon’a göre bozuk yönetim biçimlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi Demokritos’un görüşleriyle bağdaşmaz?

Doğru! Yanlış!

5. “Siyasal canlı” anlamına gelen eski Yunanca kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Ekonomik ve ırksal eşitsizliklerin doğal temelleri bulunduğunu savunan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. En çok dinlerde ve ahlak geleneklerinde rastlanan eşitlik tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Demokrasi teriminin kökenini oluşturan Eski Yunanca sözcükler, aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

9. “Yasama, yürütme ve yargı organlarının ayrı ayrı yetkilendirilmeleri ve birbirlerine müdahalede bulunmamaları durumu” aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

10. Eşitliği sağlamanın özgürlüklere tehdit oluşturduğu savıyla, eşitlik idealine eleştirel yaklaşımın temelinde yer alan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Atina demokrasisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Felsefecilerin, olmayan bir şeyi varsayarak ya da olan bir şeyi yok sayarak, bu varsayımlarının olası sonuçlarını sorgulayıp belirli bir savı temellendirmeye çalışmalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Özgürlük ve eşitliğin birbirini dışlamak yerine içerdiklerini, hatta gerektirdiklerini savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Liberal demokrasi aşağıdakilerden hangisini savunmaz?

Doğru! Yanlış!

15. ‘Kapalı’ toplum modelinin öncüleri olarak Platon, Hegel ve Marx’a işaret eden ve bu filozofları eleştiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Üçüncü kuşak hakları, insan haklarının evrenselliği ve eşitliği ilkesine uymaması gerekçesiyle eleştiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. İnsan haklarını koruma sorumluluğunu üstlenmesi beklenen kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi birinci kuşak haklardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Dar ve geniş anlamdaki ahlak ayrımına dayalı insan hakları temellendirmesi, aşağıdaki düşünürlerden hangisi tarafından yapılmıştır?

Doğru! Yanlış!

20. İnsan haklarının 'evrensel olma özelliğiyle kast edilen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Siyaset Felsefesi I - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…