Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Final Sınavı

1. Bourdieu’nun “bir alanda gücü elinde bulunduranların eğitim yoluyla ailelere ve dolayısıyla bireylere aşıladığı yapı” olarak tanımladığı sermaye türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi Habermas’ın alt eylem tiplerinden biri olan ‘araçsal eylem tipinin’ özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Giddens’ın modernlik teorisinin altbölümleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

4. ‘Risk Toplumu’ kavramını ilk kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Castells, “Kişisel davranışın ve toplumun kurumlarının, Tanrının hukukundan kaynaklanan, Tanrı ile insanlık arasında aracılık eden belli bir otorite tarafından yorumlanan kurallarla tanımlanması çerçevesinde gerçekleşen kolektif kimlik inşası” olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Castells’in ağ toplumu kuramına getirilen en önemli eleştirilerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Milliyetçiliği “milletlerin kendi öz-bilinçlerine uyanma süreci değil; ulusların var olmadığı yerde onların icat edilmesi” şeklinde tanımlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Castells’e göre enformasyon toplumunda esnek çalışma ilişkilerinin yaygınlık kazanmasında tespit edilen belirleyici unsurlar arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

9. Sennett’e göre aşağıdakilerden hangisi, yeni kapitalizmin çalışma koşullarının bireylerin yönlerini kaybetmesine neden olan sonuçlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Habermas’ın “meşru zor kullanma tekelini elinde tutan bürokratik bir aygıtın, bu aygıt içerisindeki mevki sahibi olmayan ‘toplum’ üzerinde kurduğu düzenleme ve denetleme faaliyeti” olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Kamusal alanı bireylerin kahvehane, park, mağaza gibi kamusal mekânlarda toplumsal ilişkiler kurma fırsatlarını değerlendirdikleri daha sivil bir alan olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Kamusal alanın 18. yüzyılda sahip olduğu önemi yitirdiğini ve insanların özel alanlarına çekildiğini söyleyen Sennet’e göre aşağıdakilerden hangisi kamusal yaşamdan önce özel alana çekilen ilk gruptur?

Doğru! Yanlış!

13. 1977’de Slovenya’da bürokrasiye karşı çıkan ilk yeni toplumsal hareketin doğuşunun işareti olarak sivrilen akım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Zizek, görme duyusuyla dolaysız olarak algılanamayan, belirli bir biçime sahip değilmiş gibi görünen nesnelerin özel bir bakış açısından algılanabilir olmasını aşağıdaki kavramlardan hangisiyle tanımlamıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Zizek’in 'gerçeğe' dikkat çekmek için en sık kullandığı sözcükler arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

16. Lacan’ın ‘bastırılmışlığın geri dönüşü’ olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi, Harvey’in mekânsal pratikler şemasında, mekânsal pratiğin geleneksel anlayışlarından devralınan yönlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıda verilen eserlerden hangisi David Harvey’e ait değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Mimariyi, ‘modern yaşam için makineler’in üretimi olarak gören, dünya çapında kasaba ve kentlerin ortak özelliği olan işlevsel ve yüksek blok tiplerini savunan ve modern mimarinin en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Harvey’e göre, postmodernizmin modernizmden farklarından biri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…