Google Adsense Kodu

2017-2018 – Tarih Felsefesi II – Üç Ders Sınavı

1. Hegel'in tarihin gelişmesinde gördüğü diyalektik, aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralamayla verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Hegel, tarihin tarih yazımıyla başlamasının gerekçesi olarak, aşağıdakilerden hangisini öne sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

3. Hegel’in "kaynaktan tarih" anlayışı ile ifade etmek istediği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Kant'a göre aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Yukarıdaki aydınlanma tanımı tarih ile ilgili aşağıdakilerden hangisini varsayar?

Doğru! Yanlış!

5. Tarih sürecinin akla uygun olması Kant’a göre aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

6. Herder’e göre tarihte mutlak bir genellikten söz edilememesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Marx ve Engels’e göre tarihte her toplum biçimi başka biçimlere dönüşür. Bu dönüşümleri belirleyen ilişkiler aşağıdakilerden hangisinde dile getirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Marx'ın tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Mill’e göre tarihte kullanılacak yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Saint Simon, Bir Cenovalıdan Çağdaşlarına Mektuplar adlı yapıtında aşağıdakilerden hangisini dile getirmiştir?

Doğru! Yanlış!

11. Saint Simon’un düşünceleri için "ütopyacı sosyalizm" nitelemesini kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Nietzsche’nin eğitim bakımından yararlı gördüğü ve insanı tarihe tutsak olmaktan kurtaracağını ileri sürdüğü tarih yazımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Doğa ve tarihin özce birbirinden farklı ve birbirine "indirgenemez" olduğu düşüncesini savunan akıma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Croce’nin tarih anlayışıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Alman İdealizminin tarih felsefesini eleştiren filozoflardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Dilthey’ın düşüncesinde tarihsel olayları anlayabilmek için tin bilimlerinin başvurduğu inceleme nesnesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Nietzsche’nin tarihsel olayların tek bir anlamı olamayacağı ve tarihte nesnellikten söz edilemeyeceği yolundaki tarih eleştirisi, tarihe hangi bakış açısından getirilmiş bir eleştiridir?

Doğru! Yanlış!

18. Belirli bir tarihsel döneme ait, ya da bizimkinden farklı bir tinselliğe ait yazılı yapıtları yorumlayarak anlamaya Dilthey ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

19. Kültürlerin tıpkı doğal bir organizma gibi doğup, yaşayıp, öldüğünü ileri süren 20. yüzyıl düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Tarihi art arda gelen toplumsal, dilsel ve kültürel yapılardan oluşan ve süreklilik göstermeyen bir süreç olarak ele alan çağdaş tarih görüşüne verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Tarih Felsefesi II - Üç Ders Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…