Google Adsense Kodu

2015-2016 – Çağdaş Felsefe I – Final Sınavı

1. Kant'a göre Euklides geometrisinin aksiyomları hangi tür yargılardandır?

Doğru! Yanlış!

2. Peirce pragmatizim yerine bazen hangi kavramı kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Moore’ un iyi nin tanımlanamaz olduğuna dair kanıtlamasına genellikle ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Wittgenstein’a göre etik nedir?

Doğru! Yanlış!

5. Viyana’da bir araya gelen bir grup felsefeci ve bilim adamının düşünsel arayışları neticesinde şekil almış felsefî yaklaşıma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. Carnap’ın Dilin Mantıksal Dizimbilimi adlı eserinde ele aldığı ve herkesin kendi amaçlarına uygun olan dilsel bir biçimi benimsemekte özgür olduğunu ifade ettiği ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Bilimsel olanla olmayanın ayırt edilmesinde yanlışlamacılığı ortaya atan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Dünyanın Mantıksal Yapısı adlı eserinde Bilimsel terimleri görüngüsel terimler cinsinden tanımlayacağı biçimsel bir dizge geliştiren Carnap, aşağıdaki hangi ikili yükleme dayanmıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Wittgenstein Felsefi Soruşturmalar adlı eserinde adları öğrenmek ve dili öğrenenlere öğretmek için kullanılan yöntemi nasıl adlandırır?

Doğru! Yanlış!

10. “İyi temellendirilmiş inançların temelinde iyi temellendirilmemiş inançlar yer alır.” düşüncesi aşağıdaki hangi felsefeciye aittir?

Doğru! Yanlış!

11. Wittgenstein’a göre Eğer söylediğimiz bir şeyi karşımızdaki anlamazsa ifademizi farklı biçimlerle, başka kelime grupları kullanarak, bir sözcük ya da sözcük grubunun yerine bir başkasını koyarak açıklamaya çalışmamıza ne denir?

Doğru! Yanlış!

12. Wittgenstein’in Felsefî Soruşturmalar’da kullandığı yöntemi en iyi özetleyecek motto aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Austin’in genel anlamda idealizmin eleştirisini içeren eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Zihin başlı başına bir nesne değil, insanın davranışlarının ve etkinliklerinin belli bir düzenlenişidir. görüşünü savunan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Austin “The Meaning of a Word” başlıklı makalesinde aşağıdakilerden hangisine karşı çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Ryle’a göre farklı sözcük ve ifadelerin farklı bağlamlarda farklı içermelere sahip olması aşağıdakilerden hangisini yaratmaktadır?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdaki ifadelerden hangisi pragmatist ve doğalcı felsefenin görüşünü yansıtmaz?

Doğru! Yanlış!

18. Bir şey olarak var sayılmak, saf ve basit biçimde ifade edersek, bir değişkenin değeri olarak kabul edilmektir. diyerek varlıkbilimsel bağlanma görüşlerini açıklayan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Quine'in, Wittgenstein’in Dewey’e benzer bir biçimde özel dili reddetse de dile ilişkin kopya kuramını savunmayı sürdürdüğünü söyleyerek kendisini eleştirdiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. “Bilgisel dizgemizde en az sarsıntıyı yapacak surette değişikliğe gitme eğilimindeyizdir.” cümlesini düstur olarak ifade eden Quine, bu düstura ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Çağdaş Felsefe I - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…