Google Adsense Kodu

2018-2019 – Çağdaş Felsefe I – Vize (3-4) Deneme Sınavı

1. Moore’un savunduğu pozisyon olan sağduyuya dayalı gerçekçilikte çözmeye çalıştığı sorun nedir?

Doğru! Yanlış!

2. Moore aşağıdakilerden hangisini Cambridge'te öğrenim gördüğü dönemde hakim olan idealist felsefeye karşı geliştirmiştir?

Doğru! Yanlış!

3. Russell’in bilim felsefesine ilişkin görüşleri dikkate alındığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. Russell'ın belirli betimleyicilerin tekil adlar gibi bir bireye gönderim yapmasının gerekmediğini, bu düşüncenin dilin mantığının yanlış anlaşılmasından kaynaklandığını gösteren çalışması hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Moore'un görüşleri arasında Wittgenstein'ın en etkileyici felsefi görüş olduğunu söylediği görüş hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. “Sağduyuya dayalı dünya görüşü” fikrini ortaya atan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

7. Principia Mathematica (Matematiğin Temelleri) adlı eseri önemli kılan, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Bedeni belli bir zaman önce doğmuş ve o zamandan bu zamana kesintisiz olarak yerkürenin üzerinde varlığını sürdürmüştür. Zaman içerisinde değişimlere uğramıştır. Diğer birtakım üç boyutlu, hacme ve biçime sahip nesnelerle farklı zamanlarda, belli mesafelerde birlikte var olmuştur. Bu önermeler, yaşayan başka insan bedenleri için de söylenebilir. Dünya, benim bedenimin var olmasından çok uzun zaman öncesinden beri vardır. üzerinde, pek çok insan bedeni yaşamış ve ölmüştür. Bedenim farklı türlerde deneyimlere (çevremdeki nesneler ve diğer bedenlerle ilgili algılara) sahip olmuştur. Farklı bedenlere sahip insanlar da bu tür deneyimlere sahip olmuştur. Yukarıda verilen paragrafla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Bilgiyi, temel atomsal önermeler ve bu önermelerin doğruluk fonksiyonlarının bir araya getirilmesiyle oluşan bileşik önermelerden ibaret olduğunu öne süren yaklaşım hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Russell’in felsefî görüşlerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Doğru! Yanlış!

11. Wittgenstein'nın temel önermelerinin başlıca özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Dünyanın varlığına karşı hayrete düşmek Mutlak olarak güvende hissetmek Maddi isteklerimizin hepsine kavuşmak Dünyevi isteklerimizden arınmak Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Wittgenstein'a göre mutluluğu hissetmemize yarayan türden deneyimlerdendir?

Doğru! Yanlış!

13. Wittgenstein'nın Kant ile yakın olan düşüncesi nedir?

Doğru! Yanlış!

14. Wittgenstein'a göre içinde yaşadığı çağın ve geçmiş çağlardan o güne aktarılan felsefî sorunların çözümünde aşağıdakilerden hangisi etkili olmaktadır?

Doğru! Yanlış!

15. Wittgenstein’ın “düşünceler” üzerine görüşlerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Wittgenstein, _______________ kavramını, tüm olanaklı olguların ya da olanaklı tüm nesnelerin, olanaklı tüm bağıntılarının mevcut olduğu mekânı ifade etmek için kullanmıştır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Doğru! Yanlış!

17. Wittgenstein'ın Cambridge'de öğrenim görmesi gerektiğini söyleyen ve Cambridge'deki bir yılın sonunda kendisini felsefe alanında devam etmesi için yüreklendiren iki felsefeci aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sırasıyla doğru verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

18. İşte şeyler böyledir önermesi aşağıdakilerden hangisine örnek olabilir?

Doğru! Yanlış!

19. I. Mantıksal doğru ve mantıksal yanlış önermeler, bileşik önermeler olmak durumundadır. II. Basit (temel) önermeler, olguları resmettikleri için olumsaldır. III. Totolojiler ve çelişkiler, bir olguyu resmedebilir. Wittgenstein'in mantıksal doğruluk ile ilgili yukarıdaki görüşlerinden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

20. Wittgenstein ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Çağdaş Felsefe I - Vize (3-4) Deneme Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…