Google Adsense Kodu

Ortaçağ Felsefesi Tarihi – Çalışma Testi (4)

Ortaçağ Felsefesi Tarihi – Çalışma Testi (4)

1. Geçmişi, ilgi alanına giren problemler bakımından sahabeler devrine kadar geri götürülebilirse de konusu, amacı ve yöntemi belli bağımsız bir disiplin haline gelmesi, yüz elli yıllık bir sürecin sonunda Abbasi Halifesi Harûnürreşîd (786-809) zamanında gerçekleşen düşünce hareketi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Hangi halife döneminde kelam bir düşünce akımı ve bağımsız bir disiplin olarak ortaya çıkar?

Doğru! Yanlış!

3. Kindî aşağıdakilerden hangisini “varlığın hakikatini kavrayan basit (yalın) cevher” olarak tanımlar?

Doğru! Yanlış!

4. Kındî'nin akıl kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

5. İnsanın eylemlerinin imanının bir parçası olduğunu, bu yüzden büyük günah işleyen bir insanın imanını yitirip dinden çıkmış olacağını söyleyen kelam okulu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Kındî “hakikat” ile “hüviyeti” bir arada ifade etmek için aşağıdaki terimlerden hangisini kullanır?

Doğru! Yanlış!

7. XII. yüzyılın sonlarına doğur Şehabettin Sühreverdî tarafından kurulan mantıki kanıtlama ve akıl yürütmenin gerçek bilgiye ulaştıramayacağı, hakikatin ancak mistik tecrübe yöntemiyle bilineceğinin ileri sürüldüğü felsefe akımına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıda Kındî'nin varlık anlayışı ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Daha sonradan “tasavvuf” olarak adlandırılacak olan hareketin başlangıçtaki adı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Kındî’ye göre aşağıdaki sorulardan hangisi varlığın gaye sebebini araştırır?

Doğru! Yanlış!

11. Fârâbi'nin varlık anlayışı ile ilgili aşağıdaki numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Fârâbî’nin ilimleri tasnifinde dil ilmi ve buna bağlı olarak dil, kelime bilgisi, cümle bilgisi gibi alanlar aşağıdakilerin hangisine dahildir?

Doğru! Yanlış!

13. Râzî’nin temsil ettiği felsefe ekolü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Râzî’nin felsefesini karakterize eden beş ezelî ilkeden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Fârâbî mantık isminin etimolojisini de dikkate alarak bu disiplinin ilk ve ikinci işlevini sırasıyla aşağıdakilerden hangisi ile açıklar?

Doğru! Yanlış!

16. Razi’nin varlık ve yaratılış anlayışına göre; maddeyi harekete geçirme arzusu içinde olan ve bunu Tanrı’nın yardımıyla başaran kozmik ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Razi'nin varlık anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi Fârâbi'ye göre mantık ilminin bölümlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Fârâbi’ye göre bir bakıma nefis ya da nefsin bir cüzü olan bu akıl varlığa ait suretleri soyutlayarak kavram haline getirme gücüne sahiptir. Fârâbi'nin üzerine damga basılmamış pürüzsüz muma benzettiği bu akıl aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Râzî’nin ahlaka dair temel düşüncelerini dile getirdiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Ortaçağ Felsefesi II - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…