Google Adsense Kodu

Ortaçağ Felsefesi Tarihi – Çalışma Testi (5)

Ortaçağ Felsefesi Tarihi – Çalışma Testi (5)

1. Augustinus’a göre aşağıdakilerden hangisi doğuştan beraberimizde getirdiğimiz şeyler arasında değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Augustinus, Platon’un anamnesis öğretisinin yerine aşağıdakilerden hangisini koyar?

Doğru! Yanlış!

3. Augustinus’un varlık ve bilgi anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Augustinus’un Tanrı ile karşı karşıya kalınan yer olarak belirlediği, aynı zamanda Tanrı’nın yüceliğinin övülmesi için de bir zemin karakter olan mekan aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Scito te Ipsum başlıklı eserinde çeşitli ahlak sorunlarını ele alan, ahlak anlayışında bireyi ön plana çıkaran ve daha çok adcı diyebileceğimiz bir çizgide yer alan ortaçağ filozofu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. “İnsan kanatlı at, tek boynuz gibi pek çok gerçek dışı şey hakkında düşünebilir. Fakat bunların hiçbiri, düşüncede var oldukları için gerçeklikte de var olmayı başaramazlar.” Gaunilon’un bu sözleri aşağıdakilerden hangisine bir itiraz olarak dile getirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

7. Abelardus’a göre bir elmanın yuvarlaklık, yumuşaklık, lezzet gibi özelliklerini görmezden gelip sadece kırmızılık özelliği üzerine odaklanan biri aşağıdaki zihinsel etkinliklerden hangisini gerçekleştirmiş olur?

Doğru! Yanlış!

8. Aristoteles’in ikincil töz, Porphyrios’un ise katholou şeklinde andığı kavram aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

9. Abelardus’un tümel anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Eriugena’nın imago dei olarak andığı şey aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

11. (I) Periphyseon'da dördüncü ayrıma genel olarak analiz adı verilir. (II) Bu süreci en iyi tarif eden ifade: Her şeyin nihai hedefi olarak Tanrfdır. (III) Analiz sürecini anlatırken Eriugena Grekçedeki füsis ve ousia ile Latince natura ve essentia kavramlarını kullanır. (IV) Ona göre Grekler sıklıkla ousia için füsis, füsis içinde ousia kelimesini kullanmışlardır. (V) Füsis Grekçede öz anlamına gelir ve bu yüzden bozulma, azalma söz konusu değildir. Yukarıda Eriugena'nın Periphyseon adlı yapıtında savunduğu fikirler ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Tanrı’nın yarattıklarından ve onların niteliklerinden yola çıkılarak anlaşılabileceğini savunan ve böylece yaratılandan yaratana doğru bir nitelik aktarımına dayanan disiplin aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Eriugena’ya göre bütün bir yaratılış beş parçaya ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu parçalardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Thomas Aquinas’a göre aşağıdakilerden hangisi yaratılış düzeninde en aşağıda bulunan formdur?

Doğru! Yanlış!

15. Thomas Aquinas bileşik varoluş (compositum) ifadesini aşağıdakilerden hangisine karşılık gelecek şekilde kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Thomas Aquinas’a göre aşağıdakilerden hangisi doğal yasanın akıl sahibi varlıkları yönlendirirken kullandığı doğal eğilimlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. Thomas Aquinas’ın Tanrı’yı kanıtlarken izlediği beş yoldan birincisinde Tanrı’yı kanıtlarken ağırlıklı olarak aşağıdaki kavramların hangisinden yararlanır?

Doğru! Yanlış!

18. Thomas Aquinas’a göre felsefedeki gerçek ilerleme aşağıdakilerden hangisiyle birlikte ortaya çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Thomas Aquinas’ın varlık anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi Plotinos’un Enneades isimli eserinde savunulan tezlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Ortaçağ Felsefesi I - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…