Google Adsense Kodu

İlkçağ Felsefesi – Çalışma Testi (7)

İlkçağ Felsefesi – Çalışma Testi (7)

1. Ölümden sonra bir başka hayat olduğu fikri Eski Yunan’a nereden gelmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Eukleides aşağıda sıralanan okullardan hangisinin kurucusu olarak kabul edilmektedir?

Doğru! Yanlış!

3. Parmenides için bilginin kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. “Hiçbir şey yoktur, olsa da bilemezdik, bilsek de başkalarına aktaramazdık” önermeleri aşağıdaki Sofistlerden hangisi tarafından dile getirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Yunan mitolojisinde insanın bünyesinde kötü güçler olduğuna dair bir yan vardır. Bu kötü yan hemen bütün kültürlerde bedeni aşağılama biçiminde kendisini gösterir. Fakat insanın içinde tanrı ________ , yani ilahi ve ölümsüz bir yön de vardır. O halde insan bir yönüyle maddi, bir yönüyle tanrısaldır. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

6. Platon’a göre tiranlık aşağıdakilerden hangisindeki yozlaşmanın neticesinde ortaya çıkmaktadır?

Doğru! Yanlış!

7. Platon’un ideal devletindeki yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisinde sunulmaktadır?

Doğru! Yanlış!

8. Platon, Philebus adlı eserinde iyi şeyler arasında hiyerarşik bir sıralama yaparken aşağıdakilerden hangisine ilk sırada yer vermiştir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Platon’a göre iyi bir devletin kuruluşunda etkili olan özellikler arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

10. Aristoteles zihni melekeler ile karakter melekeleri arasında ayrım yapar. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bir zihni melekedir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Aristoteles'in savunduğu görüşlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Aristoteles’in bilgi anlayışının önemli bir parçası olan aksiyomların sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Bir şeyin varlığını izah ederken onun yöneldiği hedefi dikkate alan açıklamaları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Epikürosçuların Mantık’a verdikleri isim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. _________ şeylerin mevcudiyetini mutlak bir şekilde reddediyor değildirler. Onlar görünüş ile gerçeklik arasında bir ayrım yaparak fenomenlerin, nesnelerin görünen kısımlarının varlığını kabul etmektedirler. Onların kuşku konusu ettikleri şey nesnelerin kendinde halleridir. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi Epiktetos’a ait bir düşünce değildir?

Doğru! Yanlış!

17. Plotinus’un felsefesinde ahlâkın nihai amacı olarak aşağıdakilerden hangisi belirlenmektedir?

Doğru! Yanlış!

18. Plotinus’un bilgi felsefesinin merkezi kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Plotinus’un varlıklar hiyerarşisinde Tanrı’nın mükemmeliyetinden zorunlu olarak taşmış ilk varlık aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Plotinus’a göre Tanrı hakkında O’nun ne olduğunu belirten önermeler kurulamaz. Tanrı’nın ne olduğu değil, ne olmadığı söylenebilir. Başka bir deyişle, Plotinus ________ ________ olarak nitelendirilebilecek negatif bir teoloji anlayışına sahiptir. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İlkçağ Felsefesi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…