Google Adsense Kodu

İktisadi Büyüme ve Kalkınma – Çalışma Testi (15)

İktisadi Büyüme ve Kalkınma – Çalışma Testi (15)

1. Aşağıdakilerden hangisi azgelişmiş ülkelerde tarım kesiminin özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Az gelişmiş ülkelerde, yapısal değişime en yatkın kesim olan orta sınıfın toplam nüfusa oranı yüzde kaçtır?

Doğru! Yanlış!

3. Az gelişmiş ülkelerde kurulan sanayinin, yüksek düzeyde ithalat bağımlılığı neticesinde oluşan ithalat gereğini finanse edecek dövizi sağlayamaması, aşağıdaki bağımlılık türlerinden hangisini beraberinde getirmiştir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi ülkelerin gelirlerindeki artışlara ek olarak sosyal, kültürel ve siyasi yapının değişmesini ve yapısal dönüşümü ifade eder?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Boeke’nin Sosyal İkilik Modeli’ne göre, batılı toplumsal sistemin organizasyonla ilgili özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Bağımlılık yaklaşımını savunan iktisatçılara göre, az gelişmişliği de gelişmişliği de yaratan temel faktör aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Sınırsız Emek Arzıyla Kalkınma Teorisi'ne yöneltilen en önemli eleştiri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi az gelişmiş ülkelerin makroekonomik özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. İktisat biliminin kalkınma ekonomisi konusuna verdiği önem aşağıdaki olaylardan hangisi ile birlikte artmıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Rostow’un Gelişme Aşamaları Teorisi'ne göre, kalkınma sürecinin süreklilik göstermeye başladığı, bir başka deyişle kendi kendini besleyen büyümenin başladığı ve 20-30 yıllık bir süreci ifade eden aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi ihracata dayalı sanayileşme stratejisinin araçları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi doğrudan yabancı yatırımlardan beklenen faydalardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Harrod-Domar büyüme modeline göre, gelişmekte olan bir ülkede ortalama tasarruf oranı % 24, büyüme hızı % 6 ise bu ülkenin sermaye-hasıla katsayısı kaçtır?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi ekonomik büyümeyi hızlandıracak vergi sisteminin taşıması gereken özelliklerden biridir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi bireysel emeklilik sisteminin yararlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Yatırımların sosyal marjinal verimliliklerini eşitleyen kaynak dağılımının optimal olacağını savunan ve bunun için kullanılacak aracın gölge fiyatları dikkate alan planlama olduğunu ileri süren kalkınma iktisatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Kalkınmanın ülkenin her yerinde aynı anda başlamasının mümkün olamayacağını, bazı bölgelerin kalkınmada öncelik kazanacağını öngören kalkınma teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Bir sanayileşme-gelişme yöntemi olarak uygulanan, yerli üretimin sadece bu amaca yönelik müdahalelerle uyarıldığı ithal ikamesine ne ad verilir?. .

Doğru! Yanlış!

19. Gelişmekte olan ülkelerde 1970’li yıllara kadar uygulanan, faiz oranlarının piyasa güçlerinin dışında belirlenerek suni bir şekilde enflasyondan düşük tutulduğu politikaya ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi dengesiz kalkınma teorisinin öncüsü olarak kabul edilir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - İktisadi Kalkınma - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…