Google Adsense Kodu

Ortaçağ Felsefesi Tarihi – Çalışma Testi (14)

Ortaçağ Felsefesi Tarihi – Çalışma Testi (14)

1. Kindî’nin kozmik varlığı sınıflandırması aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Razi’nin mutlak zaman kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Fârâbi’nin varlık sistemine göre dördüncü varlık düzeyinde aşağıdakilerden hangisi bulunur?

Doğru! Yanlış!

4. Allah’ın mutlak ilim, irade ve yaratıcı kudretiyle çizdiği kader planı karşısında insanın hiçbir irade ve gücünün olamayacağını ileri süren felsefe ekolüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Gazzâlî’nin, Kur’an’da geçen bir ifadeyi kullanarak el-kıstâsü’l müstakim (-doğru ölçü) adını verdiği disiplin aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. İbn-i Sina’ya göre aşağıdakilerden hangisi "iç idrak" güçlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Sebep ile sonuç arasındaki ilişkinin zorunlu bir ilişki olmadığını savunarak sebeplilik ilkesinin determinist yorumuna en ciddi eleştiriyi getiren İslam düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. İbn-i Sina’ya göre gerçek anlamda bir felsefeden, yani hikmetten söz edilebilmesi için bu disiplinin aşağıdakilerden hangisini kapsaması bir gerekliliktir?

Doğru! Yanlış!

9. Gazzali, “garîze” kavramını hangi anlamda kullanmaktadır?

Doğru! Yanlış!

10. Gazzâli'ye göre aşağıdakilerden hangileri hakikati arayan gruplardan değildir?

Doğru! Yanlış!

11. İbn-i Sina'nın insanın bilme süreci ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Fahreddin Râzî'nin çizgisini izleyerek el-Mevâkıf fî ilmi'l-kelâm adlı eseri kaleme alan, Osmanlı medreselerinde ve İslam dünyasında yüzyıllar boyu ders kitabı olarak okutulan eserin yazarı kimdir?

Doğru! Yanlış!

13. Ebheri’nin öğrencisi tarafından kaleme alınan felsefenin, kelâm ve tasavvufla fazlasıyla iç içe geçtiği bir dönemde, felsefenin ayrı bir disiplin olduğunu ısrarla vurgulayan Hikmetü'l-ayn adlı eser hangi düşünüre aittir?

Doğru! Yanlış!

14. İbn Rüşd bilinen heyûlânî akıldan ayırmak üzere ilk heyûlânî akıl dediği istîdâdın dayanağı olarak aşağıdakilerden hangisini gösterir?

Doğru! Yanlış!

15. Hafıza gücünün hatırlama işlevine İbn Rüşd ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

16. Fahreddin Râz'i'nin önde gelen öğrencilerinden olup, birçok alanda eser veren, Hidâyetü'l-hikme'nin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. İbn Rüşd’e göre, farklı duyu güçleri tarafından algılanan nitelikleri bir araya getirerek, zihinde dış dünyadaki nesnelerin suretlerini oluşturan yeti aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangileri İbn Rüşd’e göre bir varlık ilkesi değildir?

Doğru! Yanlış!

19. İbn Rüşd’e göre hayal gücümüzde saklanan imajların iradeli biçimde yeniden algılanması, aşağıdaki terimlerden hangisiyle ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

20. el-Mebâhisü'l-meşrıkiyye adlı eserinde felsefe problemlerini kelâmcı tavrıyla, el-Muhassal'da ise kelâmın meselelerini filozof tavrıyla irdeleyerek kelâm ve felsefeyi harmanlayan düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Ortaçağ Felsefesi II - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…