Google Adsense Kodu

Borçlar Hukuku – Çalışma Testi (1)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

Borçlar Hukuku – Çalışma Testi (1)

1. Aşağıdakilerden hangisi yansıma zararlarda zarar görenin yakınlarının manevi tazminat talep etmesine yol açan hallerden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Yanılma nedeniyle sözleşmeyi iptal eden tarafın kusurlu olmasına bağlanan hukuki sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Ayırt etme gücünü geçici olarak kaybedenlerin zararı tazmin yükümlülüğünden kurtulabilmesinin koşulu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdaki sözleşme türlerinden hangisi Borçlar Kanunu dışında ayrı bir kanununda düzenlenmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Alacaklının borcun ifasını isteyebileceği en erken tarihi ifade eden hukuki terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. "Ali, Berrin’den 5.000 TL ödünç almış ancak vaktinde ödeyememiş, Berrin'e kendisinin ağabeyi Ata’dan olan yine 5.000 TL 'lik alacağının devrini teklif etmiş; Berrin, bu teklifi kabul etmiştir." Berrin’in Ali’nin teklifini kabul etmesiyle Ali’nin borçtan kurtulması halinde borcun ifası bakımından aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmiş olur?

Doğru! Yanlış!

7. Aciz def’i ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. İş görme borçlarının yasal ifa yeri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. M, T ile yaptığı sözleşme ile 3 yıl onunla rekabet etmemeyi üstlenmiş, ancak bu borcuna aykırı davranmıştır. M’nin söz konusu borca aykırı davranışına bağlanan hukuki sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi aşırı ifa güçlüğüne düşen borçlunun talep edebileceği hukuksal imkanlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi aşırı ifa güçlüğünün koşullarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Alacaklı temerrüdünün sonuçları arasında borçluya verilen zararın tazmininin yer almaması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur?

Doğru! Yanlış!

13. Birlikte alacaklıların alacağı ancak birlikte isteyebildikleri, borçluların da ancak alacaklıların tümüne ifada bulunarak borcundan kurtulabildiği durumlarda aşağıdakilerden hangisinden söz edilir?

Doğru! Yanlış!

14. Tülay, yeğeni Yıldız’a evlenmesi koşuluyla bir otomobil bağışlamıştır. Bağışlama sözleşmesinde yer alan koşul aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Geçerli bir sebebi bulunmayan bir alacağın geçerlilik koşullarını taşıyan bir devir sözleşmesiyle karşı tarafa devredilebilmesi alacağın devri sözleşmesinin hangi özelliğinin bir sonucudur?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdaki ceza koşullarından hangisinin kararlaştırılması halinde aşkın zararın tazmini istenmez?

Doğru! Yanlış!

17. İbra ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi borcu sona erdiren kusursuz ifa imkânsızlığının koşullarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi yenilemenin koşullarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Hâkimin, önüne gelen bir uyuşmazlıkta zamanaşımı süresinin geçmiş olduğunu kendiliğinden dikkate alamaması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Borçlar Hukuku - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın…
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir… Yolun açık, başarıların daim olsun…