Google Adsense Kodu

2017-2018 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Final Sınavı

2017-2018 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Final Sınavı

1. Egemenlik ve boyun eğme ilişkilerinin sevgi ilişkilerine, iktidarın karizmaya ya da duygusal bir hoşnutluk yaratabilecek bir cazibeye, yani gönüllü bir sömürü ilişkisine dönüşmesidir. Yukarıdaki cümle Bourdieu sosyolojisinde aşağıdakilerden hangisinin bir özelliği olarak ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi Habermas’ın tarif ettiği bilgi formlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Giddens’ın düşüncelerine getirilen temel eleştirilerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Giddens’ın siyasal aktivizim ve idealizmi alevlendirmeyi amaçlayan bir eylem programına sahip olan kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Riskleri, dışsal riskler ve imal edilmiş riskler şeklinde iki türe ayıran sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi risk toplumunun temel karakteristiklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi M. Castells’e göre küresel çapta işgücünü birbirine bağımlı kılan ana mekanizmalardan biri olarak gösterilebilir?

Doğru! Yanlış!

8. Merkezsiz, hiyerarşi içermeyen, yatay ilişkilerin hakim olduğu bir toplumsal örgütlenme biçimini ifade eden kavramsallaştırma aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Manuel Castells’e göre esnek ilişkilerin yaygınlık kazanmasında belirleyici olan unsurlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Castells, “Kişisel davranışın ve toplumun kurumlarının, Tanrının hukukundan kaynaklanan, Tanrı ile insanlık arasında aracılık eden belli bir otorite tarafından yorumlanan kurallarla tanımlanması çerçevesinde gerçekleşen kolektif kimlik inşası” olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Castells’e göre kimlikler sadece toplumsal kurumlar ve örgütlenmelerden kaynaklansa bile bireyler bunları içselleştirdiğinde kimlik haline gelirler. Buna göre aşağıdakilerden hangisi ağ toplumunda kimlik inşasına ilişkin biçimlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

12. İmza ve kart uygulamasıyla mesai saatleri denetlense de sigara yasağı nedeniyle çalışanların, mekân dışında sigara içmeye çıkmaları ve bu zamanı uzatmaları örneğini Richard Sennet aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklamaktadır?

Doğru! Yanlış!

13. Tarihsel olarak burjuva kamusal alanı 17. ve 18. yüzyıllarda devlet-kapitalizm ilişkilerinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Richard Sennet, örgütlerdeki işleyişin esnek görünse de klasik hiyerarşik yapıdan daha fazla baskıya ve kontrole neden olmasını aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklamaktadır?

Doğru! Yanlış!

15. Kamusal alanın 18. yüzyılda sahip olduğu önemi yitirdiğini ve insanların özel alanlarına çekildiğini söyleyen Sennet’e göre aşağıdakilerden hangisi kamusal yaşamdan önce özel alana çekilen ilk gruptur?

Doğru! Yanlış!

16. Sennett’e göre kapitalizmin gücü nasıl artmaktadır?

Doğru! Yanlış!

17. Harvey’nin moderniteyi açıklamakta kullandığı “modernité projesi” kavramsallaşması aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

18. Modern düşünce biçiminin köklerinin dayandığı ve kendisinden önceki gelenek ve önyargıları yok ederek, bunların yerine toplumsal yaşamın rasyonel temellerini kuran 18. yüzyıl Avrupa entelektüel hareketi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Müdahaleci devlet ve işgücü, sermaye ve ulus devlet içinde yer alan diğer güçler arasında politik dengeye dayanan bir sistemdir. Harvey'in yukarıdaki tanımlaması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

20. Postmodernizm terimi ilk olarak hangi alanda benimsenmiştir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…