Google Adsense Kodu

2018-2019 – Kamu Maliyesi – Üç Ders Sınavı

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2018-2019 – Kamu Maliyesi – Üç Ders Sınavı

1. Laissez-faire yaklaşımını benimsemekle birlikte, kısa dönemde maliyeti karşılanamayacağı için kişiler tarafından kârlı görülmeyerek gerçekleştirilemeyen bayındırlık projelerinin devlet tarafından yerine getirilmesi gerektiğini ileri süren görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi tam kamusal mallara bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

3. "Demokratik süreçte ____________ süreci olmadan birey tercihleri bilinemez ve bireylerin hak ve özgürlükleri korunamaz." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

4. Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında tek kurum olarak toplanan kurumlar aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Kamu harcamalarının artış nedenlerini politik süreçle ilişkilendirip, bu süreç içinde yer alan aktörlerin kamu harcamalarını artırdığını savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Kamu harcamalarını dar anlamda açıklayan görüşe ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Devletin özel bütçeli kuruluşlara ve yerel yönetimlere yapmış olduğu transfer harcamalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Devletin, dolaylı ya da dolaysız olarak üretim faktörlerinin mülkiyetine ya da kullanma hakkına sahip olmasını sağlayan kamu harcaması türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Kamu kuruluşlarının belirli bir işi yapmaya yetki ve izin vermesi karşılığında alman paraya ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi devletin zorla elde ettiği gelir türlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

11. Verginin tahsil edildikten sonra geri ödenmemesi şeklindeki özelliği aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

12. Kamu kesiminde özellikle bölünemez nitelikteki kamusal malların başlıca finansman kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Mali yıl içerisinde idarenin kendi kendisini denetlemesi şeklinde gerçekleşen bütçe denetimi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi bütçenin çağdaş işlevleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

15. Bütçe hazırlama sürecinde; kalkınma planı, stratejik planlar ve genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde görüşülüp onaylanan, Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla bütçe sürecini başlatan belge aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi özellikle devlet bütçesinin siyasal yönüne işaret eder?

Doğru! Yanlış!

17. Vadesi bir yıldan uzun olan borçlara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Devlet borçlarının birikimli değerini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi kısa vadeli borçlanmanın özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Kamu kurumlarının kendi imkânları ile sağladığı ancak Hâzinenin kefil olduğu dış borçlanma çeşidine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Kamu Maliyesi - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…