Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletme Yönetimi – Vize Sınavı

2018-2019 – İşletme Yönetimi – Vize Sınavı

1. Girişimcinin temel özelliği ____________ olmasıdır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisinde işletmelerin stratejik amaçları birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

3. “Kim hangi işi, ne kadar yetki ve sorumlulukla, hangi fiziksel ortamda yapacak?” sorularının yanıtlarını veren yönetim fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Yetkinlikler göz önüne alındığında; üst düzey yöneticilerin en fazla hangi yetkinliğe sahip olması gereklidir?

Doğru! Yanlış!

5. "____________ genel olarak işletmede çalışanların davranış ve kararlarına yol gösteren anlatımlardır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

6. Blake ve Mouton’un Yönetsel Kafes Modelinde üretime ve insana aynı düzeyde önem verilerek örgütsel ve bireysel beklentilerin bütünleştirildiği düzeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. "İşletmede uygun çalışma koşullarının gerçekleştirilmiş olması veya adil bir ücret sisteminin bulunması mutlaka iş tatminiyle sonuçlanmaz. Başarı, tanınma, sorumluluk alma, kendini geliştirme vb. konuların iş tatmininin sağlanmasında rolü büyüktür." Yukarıdaki fikri savunan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Neo-Klasik Yönetim Kuramı’nın temeli sayılan Hawthorne Araştırmaları’nın en önemli bulgusu nedir?

Doğru! Yanlış!

9. Mc Gregor’un “İnsan doğası gereği genellikle çalışmaktan hoşlanmaz ve elinden geldiğince çalışmaktan kaçınır.” şeklinde açıklanan yönetici tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. İşletmedeki faaliyetlerin yukarıda görüldüğü gibi 6 gruba ayrılarak gruplandırılabileceğini öne süren yönetim araştırmacısı kimdir?

Doğru! Yanlış!

11. "Sistem bakış açısıyla bir işletme ele alındığında üretim, pazarlama, yönetim, insan kaynakları, muhasebe, finansman gibi fonksiyonlar işletmenin ___________ oluşturmaktadır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

12. “Kurallar ve prosedürler genellikle yazılı değildir ve yazılı olsa bile uyulmadığı takdirde yaptırımı söz konusu değildir. Yetki hiyerarşisi çok kesin belirlenmemiştir. Görev ve sorumlulukların dağılımında biçimsel olmayan yapı ve takım çalışmaları cesaretlendirilmektedir.” Yukarıda tanımlanan örgüt yapısına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Çevresiyle hiçbir girdi ve çıktı alışverişi olmayan sistemlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. "Tüm ortamlarda ve şartlarda geçerli olan ve evrensel “en doğru en verimli” ya da “en iyi” yönetim ilkeleri ve örgüt yapısı yoktur. Her durumda geçerli bir örgüt yapısından söz edilemez, çünkü örgüte ilişkin tüm kavramlar koşullara bağlıdır." Yukarıdaki görüşü savunan yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. 2+2=5 ifadesiyle ve Birlikten kuvvet doğar. deyişiyle açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Bir organizasyonun amacını, çevresini, değerlerini ve gitmek istediği yönü genel hatlarıyla ortaya koyan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. “En az 10 yıl boyunca yatırımcılara yüzde 13 oranında dönüş yapabilmek” ifadesi hangi tür amaçlara örnek gösterilebilir?

Doğru! Yanlış!

18. Dünyaya ve olaylara bakış tarzımıza ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Sürekli planların en dar kapsamlı olanlarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Bir işletmede belirli bir faaliyetin tahmin edilen sonuçlarını sayılarla anlatan tek kullanımlık planlara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletme Yönetimi - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…