Google Adsense Kodu

2018-2019 – İş Sağlığı ve Güvenliği – Vize (Ünite 1) Deneme Sınavı

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2018-2019 – İş Sağlığı ve Güvenliği – Vize (Ünite 1) Deneme Sınavı

1. İlk İş Hekimliği kitabını hangisi yazmıştır?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığının kurucusu sayılabilir?

Doğru! Yanlış!

3. İlk olarak fabrikalar kanunu hangi yıl çıkartılmıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Hangisi bilimsel yöntemlerle iş analizi çalışmalarını başlatmıştır?

Doğru! Yanlış!

5. Türkiye’nin ilk medeni kanunu olan Mecelle hangi yıl tamamlanmıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Kötü iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının ekonomik maliyeti her yıl dünya gayri safi hasılasının ne kadarına tekabül eder?

Doğru! Yanlış!

7. Hangi yıldan itibaren ILO ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) iş sağlığı konusunda ortak bir tanımı paylaşmaktadır?

Doğru! Yanlış!

8. Dünyada iş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi düşünüldüğünde seçeneklerdeki hangi zaman dilimi, iş sağlığı ve güvenliği tarihini iki ayrı dönem olarak ele almayı gerektirmektedir?

Doğru! Yanlış!

9. Bir işyerinde yapılan işin gereklilikleri çerçevesinde, işçinin baret takması, üretim güvenliğine yönelik bacaların filtrelenmesi ve çalışanların vücut bütünlüklerini korumaya yönelik makinelere gerekli düzenlemelerin yapılması unsurları birlikte değerlendirildiğinde bu durum iş sağlığı ve güvenliğine yönelik seçeneklerdeki ifadelerden hangisine örnek oluşturabilir?

Doğru! Yanlış!

10. Türkiye'de Tanzimat'tan önceki dönem dini esaslara dayalı olarak yönetilen meslek örgütü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Bir hastalığın meslek hastalığı sayılması için Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun kararına karşı aşağıdakilerden hangisine başvurulabilir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliği konusunun önem kazanmasının nedenlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

13. İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili bireysel anlamdaki ilk gelişmeler hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdaki ifadelerden hangileri 1865 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

15. Daha çok çalışma ortamında bulunan ve işçinin sağlığını etkileyebilecek risk faktörleri karşısında işçinin sağlığının korunmasına ne denir?

Doğru! Yanlış!

16. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hangi tarihte kademeli olarak yürürlüğe girmiştir?

Doğru! Yanlış!

17. Tarihte ilk defa kurşunun zehirli etkilerinden söz eden kişi kimdir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangileri iş sağlığı ve güvenliğinin amaçları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi iş kazaları ve meslek hastalıklarının sayısında doğrudan artışa neden olan unsurlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. 1802 yılında kabul edilen ve çocukların çalışma süresini de sınırlayan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 – İş Sağlığı ve Güvenliği – Vize (Ünite 1) Deneme Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…