Google Adsense Kodu

2018-2019 – Devlet Bütçesi – Yaz Okulu Sınavı

2018-2019 – Devlet Bütçesi – Yaz Okulu Sınavı

1. Bütçe sürecinin belirli yasal çerçevede yürütülmesi devlet bütçesinin hangi niteliğini yansıtır?

Doğru! Yanlış!

2. Dünya tarihinde ilk devlet bütçelerinin yapılma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi bütçenin çağdaş işlevlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

4. Telafi edici bütçe kuramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

5. Gelirlerin bütçede brüt tutarlarıyla yer aldığı bütçeleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?***

Doğru! Yanlış!

*** Bu Soru İptal edilmiştir...

6. Bütçe kanununa bütçe ile ilgili hükümler dışında hüküm konulması aşağıdaki bütçe ilkelerinden hangisinin ihlali anlamına gelir?

Doğru! Yanlış!

7. Halkın temsilcilerinin hükümet tarafından gerçekleştirilecek vergi ve benzeri kamu gelirleri ile kamu harcamalarının miktar ve bileşimini belirleme ve onaylama hakkına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Genel ve katma (özel) bütçeler toplamı ile hazine yardımları dikkate alınarak hesaplanan birleştirilmiş devlet bütçesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Osmanlı İmparatorluğu’nun dış borçlarının ödenmesi için oluşturulan alacaklı Avrupalı ülkelerinin temsilcilerininde bulunduğu karma komisyon aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Bütçeleme sistemleri içerisinde en basit olanı ve “lump-sum” olarak da bilinen sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Program bütçe sürecinde öncelikle aşağıdakilerden hangisinin belirlenmesi gerekir?

Doğru! Yanlış!

12. "Klasik bütçeleme sistemi, devlet teşkilatına dayalı ödenek tahsis eder. Bütçeler bu yapı içerisindeki kuruluşlar bazında yapılmaktadır. Bu nedenle klasik bütçelemeye ___________ de denilmektedir." Yukarıdaki parçada boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi program analiz tekniklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi zaman serisi yönteminde kullanılan tahmin araçlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. En az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan; kanunlarla verilen görev ve sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan belediye türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi il özel idaresinin gelirlerinden biri değildir?***

Doğru! Yanlış!

*** Bu soru İptal Edilmiştir...

17. Bütçenin yasa olarak değerlendirilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, aktarma yapılacak tertipteki ödeneğin yüzde kaçma kadar kendi bütçeleri içinde ödenek aktarması yapabilirler?

Doğru! Yanlış!

20. Türkiye'de mali yıl ne zaman başlar?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Devlet Bütçesi - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…