Google Adsense Kodu

2018-2019 – Davranış Bilimleri I – Final (Ünite 5-6) Deneme Sınavı

2018-2019 – Davranış Bilimleri I – Final (Ünite 5-6) Deneme Sınavı

1. Fiziksel güç gerektiren işlerin erkeklere ait olduğu, polis ve askerler gibi cerrahların da erkek; çocuk hastalıkları uzmanlarının, öğretmen ve hemşirelerin kadın olması gerektiği gibi bir takım uygulamalar hangi tür ayrımcılık içerisinde yer alır?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi sosyalizmin özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Appadural ve Sarıbay'a göre glokalleşme yaratan kültürel mekanlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi işlevselci yaklaşımın temel konusudur?

Doğru! Yanlış!

5. McLuhan ortaya attığı küresel köy kavramının gelişmesini temelde hangi gelişmeye bağlamaktadır?

Doğru! Yanlış!

6. Küresel köy kavramı aşağıdakilerden hangisi tarafından ortaya atılmıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki eşleştirmelerin hangisinde temel toplumsal kurumlar ile toplumda yerine getirdikleri işlevler doğru bir şekilde verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Parsons’a göre toplumsal kurumların işlevlerinden değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Appadural (1993) ve Sarıbay (1998)'a göre glokalleşme yaratan kültürel makanlar (space) bulunmaktadır ve bunları beş başlık altında toplamaktadırlar. Aşağıdakilerden hangisi bu beş başlıktan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi sosyalizmin temel özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

11. Doğumdan itibaren tüm insanlar arasında görev, hak, sorumluluklar ve gücün kesin kurallarla belirlenmiş olduğu toplumsal tabakalaşma sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi işlevselci tabakalaşma kuramı için söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Hindistan'daki kast sisteminin içerisinde yer almaz?

Doğru! Yanlış!

14. Toplumsal tabakalaşma ile ilgili aşağıdaki görüşlerden hangileri Marx'a aittir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdaki kavramlardan hangisi tamamen bireylerin yetenekleri ve başarıları temelinde olan tabakalaşma sistemi için kullanılır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdaki ifadelerden hangisi işlevselci kuramın temsilcilerinden Parsons'un tabakalaşma yaklaşımı için söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi tabakalaşmadaki önemli unsurlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

18. Yaş, cinsiyet, ırk gibi dirimbilimsel ya da toplumsal sınıflaşmaya yol açan türlü ekinsel etkenler sonucu bireylerin ve toplumsal kümelerin birbirinden değişik özellikler kazanma sürecine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Yetkenin, en geniş ölçüde, en üst aşamalarda olmak üzere, değişik önem sıraları arasında katı ve kesin bir biçimde dağıldığı toplumsal örgütleniş biçimine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi “Liyakat" temeline dayanarak tabakalaşma sistemini açıklayan ve toplumda yaygınlaşmasının endüstri toplumlarında eşitlik şansını artırdığı belirtilen kavramı tanımlamaktadır?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Davranış Bilimleri I - Final (Ünite 5-6) Deneme Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…