Google Adsense Kodu

2017-2018 – Uluslararası İktisat Politikası – Üç Ders Sınavı

2017-2018 – Uluslararası İktisat Politikası – Üç Ders Sınavı

1. Kayıt dönemi farklılığı, doğruluğu kesin olmayan veri kullanımı gibi nedenlerle ödemeler dengesinde muhasebe denkliği yönüyle bir açık oluştuğunda, denkliği sağlamak için kullanılan hesap aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Ulusal paranın değerinin piyasa koşulları yerine merkez bankası tarafından belirlendiği kur sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Düşük fiyattan alınan bir dövizin aynı anda daha yüksek fiyattan satılması işlemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Sermaye hareketlerini serbestleştiren gelişen piyasa ekonomilerinin ara kur sistemlerini terk etmelerini öngören hipotez aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Bir ülkede dış ekonomik dengeye nasıl ulaşılır?

Doğru! Yanlış!

6. Gümrük birliklerinin pozitif refah etkilerinin yanı sıra negatif refah etkileri de yaratabileceğini kanıtlayan iktisatçı kimdir?

Doğru! Yanlış!

7. Merkez bankasının ulusal para karşılığında piyasaya döviz sürerken aynı zamanda piyasadan devlet iç borçlanma senetleri satın alması, aşağıdaki politikalardan hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

8. İstikrarlı, itibarlı ve tam konvertibl ulusal paraya ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. İthalat tarifesi veya benzeri bir korumacı dış ticaret politikası aracılığıyla dış ticaret haddinin iyileşmesi aşağıdaki varsayımlardan hangisi altında geçerlidir?

Doğru! Yanlış!

10. Ödemeler dengesi açığı aşağıdaki durumlardan hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

11. Türkiye’nin Avrupa Birliği kaynaklı mallara uyguladığı tarife aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. A ülkesi ulusal para birimini terk ederek başka bir ülkenin para birimini benimsemiştir. Bu durumda A ülkesinin uyguladığı döviz kuru rejimi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Büyük ülkede toplumsal refahı maksimize eden tarife düzeyi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de ithal ikamesine dayalı sanayileşmeyi korumak ve özendirmek amacıyla uygulanmış önlemlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Toplam talebin hacmini etkileyen para ve maliye politikalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi dış ticaretin kalkınma ve sanayileşmeye olumlu katkılar yaptığını savunan neo-klasik iktisatçılardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. Bretton Woods Konferansında oluşturulması kararlaştırılan uluslararası kuruluşlar aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

18. Yönlendirilmiş Sabit Parite (sürünen parite) aşağıdaki döviz kuru sistemlerinden hangisinin bir alt rejimidir?

Doğru! Yanlış!

19. Parasal sistemde son ödünç veren olma rolü oynayabilecek tek kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Bir ekonomide bütçe açığı ile birlikte Cari İşlemler Hesabı açığının oluşması durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Uluslararası İktisat Politikası - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…