Google Adsense Kodu

2017-2018 – Kamu Maliyesi – Vize Sınavı

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2017-2018 – Kamu Maliyesi – Vize Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangileri devletin öğelerini oluşturur?

Doğru! Yanlış!

2. Mali araçların ekonomi içinde "müdahale aracı" olarak kullanılmaya başlanılması aşağıdaki görüşlerden hangisi ile başlamıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Zenginliğin kaynağının tarım olduğunu ve bu nedenle devletin sadece tarım üzerinden tek ve dolaysız bir vergi alması gerektiğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. “Devleti bir kurumlar ve hizmetler sistemidir ve kendisini yönetenlerden ayrı bir varlığa sahiptir” şeklinde devleti tanımlamaya çalışan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Liberal görüşün temelini atan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Ortak mallar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik olarak 1997’de imzalanan uluslararası protokol aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi erdemsiz mallara bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

9. Bir toplumun refahını belirleyen en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Kamusal mallar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi kamu kesiminin büyüklüğünü ölçmede kullanılan başlıca ölçülerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Tam kamusal ya da yarı kamusal mal üreten ve finansmanı devlet bütçesinden yapılan kurumlara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de merkezi yönetime dahil kurumlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

14. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangileri kamu iktisadi teşebbüslerinin kuruluş amaçlarındandır?

Doğru! Yanlış!

16. Downs modelinde siyasi partilerin temel hedefinin aşağıdakilerden hangisi olduğu varsayılır?

Doğru! Yanlış!

17. Oylamaya katılanların belirli bir oranı aranmadan, çok oy alan alternatifin kazanması şeklindeki oylama kuralı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Kendine verilen görevleri, soru sormadan, kurallara uygun bir biçimde yerine getiren bürokrat aşağıdakilerden hangisi tarafından rasyonel bürokrat olarak tanımlanmıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Medyan seçmen modeli ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

20. Oylamaya 500 kişinin katıldığı bir platformda salt çoğunluğun sağlanabilmesi için kaç oy alınması gereklidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Kamu Maliyesi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…