Google Adsense Kodu

2016-2017 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi II – Vize Sınavı

2016-2017 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi II – Vize Sınavı

1. Mengüşoğlu, daha geleneksel bir çizgide, ontolojik temelli bir bilgi anlayışını öne çıkarırken, Grünberg, analitik felsefe bağlamında bilginin olanaklarını sorgulayıp güvenilir bilginin özelliklerini tanımlamaya çalışır. Denkel’in kaygısı ise bilgi anlayışı çerçevesinde materyalist bir evren tasavvuru oluşturmaktır. Soykan ise, özne ile nesne arasındaki ilişkiyi, öznenin bilme surecinde ortaya çıkan bilme yetileriyle açıklamaya çalışarak, ayrıntılı bir döküm yapmıştır. Verilen bilgilere dayanarak, Türk düşüncesiyle ilgili aşağıdaki düşüncelerden hangisine ulaşılabilir?

Doğru! Yanlış!

2. Takiyettin Mengüşoğlu, felsefenin ontoloji adı altında aşağıdakilerden hangilerini araştırdığını ileri sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

3. Nermi Uygur’a göre metafiziğin en eski tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Varlık sorunlarının Türk düşünürleri tarafından ele alınışı temelinde, aşağıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

5. Grünberg’e göre bilginin şartları aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

6. Teo Grünberg’in bilgi görüşü doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi, "bilmek" eyleminin bilgi kuramındaki anlamlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Teoman Duralı'ya göre metafizik hangi gerçeklik alanını ele alır?

Doğru! Yanlış!

8. Mantık kavramını, akademik yaşamındaki yükselişlerini hazırlayan tüm tez çalışmalarında mutlaka araştırma konularına dahil etmiş olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. "Felsefe disiplinleri içerisinde yeri en az belirli disiplin olmasına rağmen, konu ve sorunlarının çeşitliliği, teori bolluğu ve çözüm denemelerinin çokluğu bakımından, tüm felsefe disiplinlerinin önünde yer alır." Doğan Özlem'in yukarıdaki ifadeyle işaret ettiği felsefe disiplini aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Nermi Uygur, "felsefe bilinci" bağlamında, aşağıdaki sorulardan hangisini dile getirmemiştir?

Doğru! Yanlış!

11. Farabi’ye göre, mantıkla ilgili aşağıdaki yargılardan hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

12. Bedia Akarsu’ya göre farklı ahlak anlayışlarında ortak olan değer aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Takiyettin Mengüşoğlu’nun etiğin fenomen ve problemlerini antropolojik/ontolojik açıdan tartıştığı yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Nermi Uygur’a göre felsefe tarihçisinin amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. “Felsefe problemlerinin anlamını kavrayabilmek, bu problemlerin tarihini izlemeyi gerektirir. Bunun içindir ki; felsefe tarihi bir felsefe disiplinidir, hem de felsefenin çok önemli bir disiplini...” sözleri, aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

16. Ersnst von Aster’e göre felsefe tarihi aşağıdakilerden hangisini kolaylaştırır?

Doğru! Yanlış!

17. İsmail Tunalı’ya göre, sanat ontolojisi aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi Hartmann’ın felsefe tarihçileriyle ilgili olumlu bir belirlemesidir?

Doğru! Yanlış!

19. İsmail Tunalı’ya göre sanatta bilme etkinliği hangi terimle karşılanır?

Doğru! Yanlış!

20. Nermi Uygur’un felsefe tarihi ve filozof arasında kurduğu ilişkiyi aşağıdakilerden hangisi en iyi ifade eder?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Türkiye'de Felsefenin Gelişimi II - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…