Google Adsense Kodu

2016-2017 – Ticaret Hukuku – Üç Ders Sınavı

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2016-2017 – Ticaret Hukuku – Üç Ders Sınavı

1. Ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde ticari davalar aşağıdaki mahkemelerden hangisinde görülür?

Doğru! Yanlış!

2. Markanın hükümsüz kalmasını önlemek için koruma süresinin bitiminden itibaren kaç ay içinde yenileme talebinde bulunulması gerekir?

Doğru! Yanlış!

3. "Saklanması gereken defter ve belgeler, saklama süresi içinde, yangın, deprem, su baskını gibi bir afet veya hırsızlıktan dolayı zayi olursa, tacirin (ölmüşse mirasçılarının), durumu öğrendikten itibaren ____________ içerisinde ___________ mahkemeye başvurarak zayi belgesi alması gerekir." Boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi adi ortaklık ortaklarının hak ve borçları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

5. "TTK md. 329 anonim şirketi, “sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirket” olarak tanımlamaktadır." Bu hükümdeki sermaye kavramı, kayıtlı sermaye sisteminde aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirket denetçilerinin mahkemece seçileceği hallerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Ortaklık alacaklılarına karşı anonim ortaklığın sorumluluğunun sınırı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirket olarak kurulmak zorunda değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Bir sermaye veya alacağı temsil eden ve sahibine gelir getiren, dolaşım yeteneğine sahip senetlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi anonim ortaklığın sona ermesine yol açmaz?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirket genel kurulunun devredilmez yetkisine giren hususlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Anonim ortaklık olağan genel kurul toplantıları, her faaliyet döneminin sonundan itibaren, ne kadar süre içinde yapılır?

Doğru! Yanlış!

13. İmtiyazlı paylar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi anonim ortaklıklarda sermaye borcuna aykırılığın yaptırımlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi payın aslen kazanılma hallerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi Türk Ticaret Kanunu’nda öngörülen pay türlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. "Murat borçlu olarak göründüğü bonodaki imzanın sahte olduğunu ileri sürmüştür." Buna göre Murat’ın savunması aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Doğru! Yanlış!

18. Türk Ticaret Kanunu'na göre, kimin lehine keşide edildiği gösterilmemiş olan bir çek ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangileri yapılış amacı açısından tasnife ilişkin cirolardır?

Doğru! Yanlış!

20. Kıymetli evrakta ortaya çıkan yer darlığını çözmek için kıymetli evraka eklenen düz kağıda ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Ticaret Hukuku - Üç Ders Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…