Google Adsense Kodu

2017-2018 – İnsan ve Toplum – Final Sınavı

2017-2018 – İnsan ve Toplum – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangileri Türkiye’de 1980 sonrası dönemde çevreyle ilgili atılan adımlar arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

2. Bir ya da birkaç kuruluşun zaman zaman aralarında gizli ya da açık anlaşmalar yaparak pazarda egemenlik kurmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Sanayi öncesi kentlerde ekonomik örgütlenme ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. Simmel tarafından kurulduğu düşünülen ve toplumsal ilişkilerin temel biçimlerini saptamayı, dolayısıyla bir toplumsal yaşam geometrisi sunmayı amaçlayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Kişiler ile kolektif topluluklar arasında ortaya çıkan ve egemen devletlerin sınırlarını aşan ekonomik, siyasal ve kültürel bağları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangileri neoklasik göç kuramlarına yöneltilen eleştiriler arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

7. Belli bir zaman diliminde bir coğrafi bölge için, gelen ve giden göç arasındaki farkı ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Doğurganlıkta gözlenen düşüşün tüm sınıfları aynı biçimde etkileyen kapitalist mentaliteden kaynaklandığı görüşünü öne süren teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangileri nüfusun genellenebilir nitelikleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

10. Bir yılda meydana gelen doğum sayısının, yıl ortasında doğurganlık yaşında olan kadınların sayısına oranıyla hesaplanan veri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Göçün gelir maksimizasyonu amacıyla rasyonel tercihlere dayanan bireysel bir karar olduğu görüşünü benimseyen kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi neoklasik makro göç kuramının varsayımlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıda özellikleri verilen tıbbi kozmoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangileri sağlık ve hastalık sosyal modelinin savunduğu görüşler arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

15. Yasal olarak eşit haklara sahip olunmasına karşın renk, kültür veya etnik kökenleri sebebiyle kurumların bireylere profesyonel hizmet sağlamaması durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıda özellikleri verilen dönem sağlık sosyolojisinin gelişim dönemlerinden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi sağlık ve hastalığın sosyal modelinin biyomedikal modelden farklı olarak kullandığı temel kavramlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangileri T. H. Marshall’ın yurttaşlık kuramındaki siyasal haklar arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

19. Van Steenbergen tarafından geliştirilen ve vatandaşlığı klasik boyutun ötesine taşıyan yeni vatandaşlık formülü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıda hakkında bilgiler verilen vatandaşlık türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - İnsan ve Toplum - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…