Google Adsense Kodu

2016-2017 – İktisadi Kalkınma – Final Sınavı

2016-2017 – İktisadi Kalkınma – Final Sınavı

1. Hanehalkı, firma ve devlet gibi yurt içi iktisadi aktörlerin tasarruflarından oluşan finansman kaynaklarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi az gelişmiş ülkelerin yönetimsel özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi kalkınma çabasında, tarım sektörü yerine sanayi sektörüne öncelik verilmesinin nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi kalkınmanın başlangıcında milli gelirin bireyler ve hane halkları arasında eşitsiz bir biçimde dağılacağını, kalkınma sürecinin daha sonraki aşamalarında kişi başına gelir düzeyinin belli bir eşiği aşmasıyla birlikte gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderek azalacağını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi yoksulluğu artıran nedenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Ekonomik kalkınmayı etkileyen; toplumun sahip olduğu normlar, kurallar, ağlar, iletişim ve karşılıklı güvene ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Çalışmayan yaştaki nüfusun (0-14 ve 65 yaş üstü) çalışan nüfusa (15-64 yaş arası) oranı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

8. Türkiye’deki yoksulluk ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Kafa Sayısı Endeksi ve Yoksulluk Açığı Endeksi'ne, yoksul kişilere ait Gini katsayısının ilave edilmesiyle oluşturulan yoksulluk endeksi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Doğum oranının binde 30, ölüm oranının binde 15 ve net göçün binde 10 olduğu bir ülkede yıllık ortalama nüfus artış oranı binde kaçtır?

Doğru! Yanlış!

11. 'Yaparak Öğrenme' düşüncesi aşağıdakilerden hangisi tarafından ortaya atılmıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Dünya Gıda Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü, gelirin tamamını harcadığı halde günlük 2400 k/cal miktarını sağlayamayan kişilere ne ad vermektedir?

Doğru! Yanlış!

13. Yenilikler önemlerine göre sınıflandırdığında, çeşitli sektörlerde farklı oranlarda, sürekli olarak ortaya çıkan ve ekonomide önemli bir değişmeye neden olmayan yenilikler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Dış ülkelerle bütünleşme derecesi artan bir ülkenin, dış ticaret hadlerinin yoğun bir şekilde bozulması durumunda, büyümeye rağmen net refah kaybına uğramasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi, yerli piyasaların dış rekabete açılmasıyla oligopolistik yapıya sahip olan firmalar açısından ortaya çıkan rekabet baskısının, bu firmaların oligopol kârlarının azalmasına yol açarak üretim miktarlarının artmasını sağlayacağını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

16. İhtiyaç duyulan teknolojinin seçimi, elde edilmesi, tanımlanması ve öğrenilmesi teknolojinin uluslararası yayılmasının hangi aşamasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

17. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, aşağıdakilerden hangisi bir ülkenin modern makineleri benimseme hızının bağlı olduğu ekonomik faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. X ülkesi buğday, Y ülkesi ise bilgisayar üretiyorsa Singer- Prebisch Tezi’ne göre, uzun dönemde bu iki ülke arasındaki dış ticaret ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

19. 1960’lı yıllarda dünyada 1.400 devletlerarası kurum mevcut iken bugün dünyada 5.000 civarında devletlerarası kurum bulunması küreselleşmenin hangi boyutunun bir göstergesidir?

Doğru! Yanlış!

20. Kurumlan; politik, ekonomik ve sosyal etkileşimi meydana getiren tasarlanmış kısıtlar olarak tanımlayan, kurumların, bir toplumda oynanan oyunun kuralları olduğunu ileri süren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - İktisadi Kalkınma - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…