Google Adsense Kodu

2016-2017 – Çağdaş Felsefe I – Üç Ders Sınavı

2016-2017 – Çağdaş Felsefe I – Üç Ders Sınavı

1. Frege’nin sayal sayılara ilişkin görüşü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. Wittgenstein’ın Tractatus’ta özne ve irade hakkında öne sürdüğü görüşler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

3. Russell’ın, belirli betimleyiciler ile ilgili görüşleri dikkate alındığında aşağıdakilerden hangilerinin bir gönderimi bulunur?

Doğru! Yanlış!

4. Pragmatizmin gelişiminde belirleyici rol oynayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Felsefi Soruşturmalar'da (Philosophical Investigations) sunulduğu biçimiyle ad -nesne bağıntısı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

6. Viyana’da bir araya gelen bir grup felsefeci ve bilim adamının düşünsel arayışları neticesinde şekil almış felsefî yaklaşıma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Wittgenstein’in Felsefî Soruşturmalar’da kullandığı yöntemi en îy[ özetleyecek motto aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Philosophical Investigations (Felsefi Soruşturmalar) adlı kitabında “Bizim yaptığımız, sözcükleri metafiziksel kullanımlarından gündelik kullanımlarına geri getirmektir.” diyen felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Moritz Schlic önderliğinde biraraya gelmiş olan ve Metafiziksel ifadeler, yanlış olmaktan çok anlamsızdır bakış açısına sahip felsefeci topluluğa ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Wittgenstein, bir şeyin özünün ne olduğu, görünenin altında yatanın ne olduğu gibi soruların felsefe yapma biçimini etkilediğini düşünmektedir. Buna göre, Wittgenstein; 'Felsefi Soruşturmalar' adlı eserinde bu düşünüş biçimini nasıl adlandırmaktadır?

Doğru! Yanlış!

11. Dünyanın Mantıksal Yapısı adlı eserinde Bilimsel terimleri görüngüsel terimler cinsinden tanımlayacağı biçimsel bir dizge geliştiren Carnap, aşağıdaki hangi ikili yükleme dayanmıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi mantıksal pozitivizmin temel tezlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Quine’ın varlıkbilimsel bağlanma hakkındaki görüşleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

14. Zihin başlı başına bir nesne değil, insanın davranışlarının ve etkinliklerinin belli bir düzenlenişidir. görüşünü savunan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Ryle’a göre farklı sözcük ve ifadelerin farklı bağlamlarda farklı içermelere sahip olması aşağıdakilerden hangisini yaratmaktadır?

Doğru! Yanlış!

16. “Bilgisel dizgemizde en az sarsıntıyı yapacak surette değişikliğe gitme eğilimindeyizdir.” cümlesini düstur olarak ifade eden Quine, bu düstura ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

17. Quine, bilgisel dizgemizde en az sarsıntıyı yapacak surette değişikliğe gitmemizi nasıl adlandırmaktadır?

Doğru! Yanlış!

18. Quine'in, Wittgenstein’in Dewey’e benzer bir biçimde özel dili reddetse de dile ilişkin kopya kuramını savunmayı sürdürdüğünü söyleyerek kendisini eleştirdiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi Austin’in eserlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

20. Austin “The Meaning of a Word” başlıklı makalesinde aşağıdakilerden hangisine karşı çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Çağdaş Felsefe I - Üç Ders Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…