Google Adsense Kodu

2015-2016 – Para Teorisi – Tek Ders Sınavı

2015-2016 – Para Teorisi – Tek Ders Sınavı

1. Üretilmiş mal ve hizmetlerle, bu mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan üretim faktörlerinin karşılaştıkları piyasalara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi finansal aracıların işlevlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. İki ya da daha fazla ülkenin kendi ulusal para birimlerini kullanmayı bırakarak aynı para birimini kullanmaları durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Belirli bir zaman noktasında ölçülen ve o an var olan büyüklüğü gösteren değişkene ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Bugün 100 TL’ye satın alınan sıfır kuponlu bir tahvilin bir yıl sonraki değeri 110 TL ise, bu tahvilin vadeye kadar getirisi yüzde kaçtır?

Doğru! Yanlış!

6. Beklenen enflasyon oranı %5 ve nominal faiz oranı %6 iken reel faiz oranı yüzde kaç olur?

Doğru! Yanlış!

7. Likidite primi teorisiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. Getiri eğrileri yatay olduğunda, bekleyişler hipotezine göre, uzun ve kısa vadeli faizler arasındaki ilişki nasıl olur?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi döviz kurunu tanımlar?

Doğru! Yanlış!

10. Bir yatırımcı, finansal yatırımın yerel mi, yabancı piyasada mı yapacağına karar verirken aşağıdaki faktörlerden hangisini dikkate alır?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi Türk Lirasının değer kazanması sonucu ortaya çıkan etkilerden biridir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Friedman ile Keynes’in para talebi teorileri arasındaki farklılıklardan biridir?

Doğru! Yanlış!

13. Bir ekonomi %5 büyürken Merkez Bankası para arzını %8 artırırsa bu ekonomideki enflasyon oranı yüzde kaç olur?

Doğru! Yanlış!

14. Likidite Tercihleri Teorisi'nde, ekonomik birimlerin alışverişlerinde ve diğer günlük harcamalarında kullanılmak üzere para talebinde bulunmalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Merkez bankası politikalarının uzun dönemde reel ekonomik değişkenler üzerinde etkili olmayıp sadece fiyatlar genel düzeyini etkilemesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi harcamaları azaltıcı bir etki yaratarak toplam harcamalar eğrisini sola doğru kaydıran harcama şokuna bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi bir ekonomide toplam harcamaların bileşenlerini gösteren değişkenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi yüksek enflasyona neden olan parasal genişlemenin nedenlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yer almaz?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdaki tabloya göre enflasyon oranı 2014 yılında % kaçtır ve değişimin yönü nasıldır?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Para Teorisi - Tek Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…