Google Adsense Kodu

2015-2016 – Estetik ve Sanat Felsefesi – Vize Sınavı

2015-2016 – Estetik ve Sanat Felsefesi – Vize Sınavı

1. Kişilerin düşünce, duygu, algı ve arzu türünden yaşadıkları süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Richard Posner, Oscar Wilde’a gönderme yaparak, hiçbir kitabın “ahlaka uygun ya da aykırı olamayacağını, bir kitabın sadece “iyi ya da kötü yazılmış” olabileceğini söyleyerek sanat-etik ilişkisi bağlamında aşağıdaki görüşlerden hangisini destekler?

Doğru! Yanlış!

3. Biz bir nesneyi bizi kendisiyle ve ilgili nesne ağıyla süre giden bir uğraşın içine çektiğinde güzel buluruz. diyen Alexander Nehamas için güzel aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi sanat etik ilişkisi içerisinde yanıtlanabilecek sorulardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Popüler sanata ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

6. Bir besteci bir müzik parçasını herhangi bir şekilde kağıda dökmeden yalnızca “kafasının içinde” yaratabilir. Collingwood, yukarıdaki sözleriyle sanat ontolojisindeki hangi yaygın görüşe karşı çıkar?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki Yunanca sözcüklerden hangisi Antik Yunan’da etik ve estetik değerlerin birbirinden ayrılmadığını ifade eden sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Sanatsal eleştiri önermelerinde aşağıdakilerden hangisi aranır?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi bir sanat eleştirmeninin eleştirel önermesi olarak kabul edilemez?

Doğru! Yanlış!

10. Bir eserin hangi tarz içerisinde hangi amaçla yaratıldığı, neye hizmet ettiği, varsa arkasında yatan düşünce yaşanılan deneyimin tam olmasının, dolu dolu olmasının önünü açacaktır. Yukarıdaki ifade, estetik deneyim konusunda aşağıdaki görüşlerden hangisini temsil eder?

Doğru! Yanlış!

11. Sergi düzenleyicisi ya da sanat yönetmenliği olarak kullanılan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Bir mimari yapının inşa edildiği tarzdan ya da bir resimdeki renk bütünlüğünden son derece etkilenebiliriz. Ne var ki bu etkilenme aynı zamanda bir şey öğrenmiş olmayı gerektirmez. Yukarıdaki ifade ile vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Duyusal bilginin mantığını araştıran alan aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Charles Lalo, estetiği aslında sanat felsefesini de içine alan daha geniş bir araştırma alanı olarak tanımlamaktadır. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. “Anlamlı biçim”, “ifade”, “sezgi”, “duyguların iletişimi” gibi popüler sanat tanımlarını hatalı bulan Dewitt Parker’a göre bu basit tanımların yerine sanatın karmaşık özelliklerini ortaya koymak gerekir. Parker'a göre, aşağıdakilerden hangisi sanata ilişkin bir özellik olamaz?

Doğru! Yanlış!

16. Aşırı ahlakçılığın en tipik savunucusu olarak kabul edilen roman yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Estetik, akıl yoluyla ulaşılan bilgiden farklı olarak değişen dünyaya dair bildiklerimizi ortaya koyar. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi bu fikri destekler?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi Yerleştirme (Enstalasyon) adlı sanat tarzına örnektir?

Doğru! Yanlış!

19. Frank Sibley’e göre, aşağıdakilerden hangisi eleştirmenlerin nesnelerdeki estetik özellikleri görmemiz için uyguladıkları yollardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Sanatın bilgi ile olan ilişkisini ifade eden alan aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Estetik ve Sanat Felsefesi - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…