Google Adsense Kodu

2012-2013 – İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku – Final Sınavı

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2012-2013 – İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi İş Hukukunun özel kaynaklarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Muhasebe elemanı Veli kayıtları tutarken zimmetine 500 bin Türk Lirası geçirmiş ve bu olay işveren tarafından öğrenilmiştir. Olay üzerine işveren, işçi Veli’nin iş sözleşmesini feshetmek istemektedir. Veli’nin kayıtları tutarken zimmetine para geçirmesi hangi borcuna aykırılık oluşturmaktadır?

Doğru! Yanlış!

3. Ücret alacakları için zamanaşımı süresi kaç yıldır?

Doğru! Yanlış!

4. İş sözleşmesi bildirimli fesih yoluyla işveren tarafından sona erdirilen 2 yıllık kıdemi olan işçi için bildirim süresi kaç haftadır?

Doğru! Yanlış!

5. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre işçi ve işveren sendikalarının kurulmasında esas alınan ölçüt aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi sendika ve konfederasyonların kendiliğinden sona erme hallerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Bir işçi sendikasının kurulabilmesi için en az kaç işçinin bir araya gelmesi gerekmektedir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi sendikaların isteğe bağlı olarak oluşturdukları organlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

9. Ekonomik ve Sosyal Konseyde temsil edilen işçi ve işveren sendikaları arasında işkolu düzeyinde yapılan sözleşme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Toplu iş sözleşmesinden öngörülen yakacak yardımının verilmemesi halinde hangi dava açılabilir?

Doğru! Yanlış!

11. Toplu iş sözleşmesinde yer alan “sendika temsilcilerine oda tahsisi” sözleşmenin hangi hükmünün içinde yer alır?

Doğru! Yanlış!

12. Toplu iş sözleşmesinin yapılmasında herhangi bir uyuşmazlığın olmaması durumunda aşağıdaki safhalardan hangisi görülmez?

Doğru! Yanlış!

13. İsteğe bağlı sigortalılar için prim oranı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdaki ülkelerden hangisi 1982 yılında sosyal güvenlik sistemini tamamen özelleştirmiştir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi 102 sayılı Sosyal Güvenliğin Asgari Şartlarına İlişkin Sözleşmesi’nde tanımlanan risklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi 5510 Sayılı Kanun anlamında sigortalı sayılmaz?

Doğru! Yanlış!

17. Ölen sigortalının hak sahiplerinden olan çocuklarına gelir bağlanmasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi katılım payı alınacak sağlık hizmetleri arasında yer almamaktadır?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi genel sağlık sigortalısı değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi işsizlik ödeneğinin verilmesinin koşulları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

2012-2013 - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…