Google Adsense Kodu

2012-2013 – Davranış Bilimleri I – Final Sınavı

2012-2013 – Davranış Bilimleri I – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi bir sosyal bilim değildir?

Doğru! Yanlış!

2. “Asabiye” kavramı aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal norm niteliği taşır?

Doğru! Yanlış!

4. Aile içindeki davranışları anlamak için aile üyeleri arasındaki mevcut ilişkilere ve üyelerin bu ilişkileri nasıl anlamlandırdığına bakılması gerektiğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi küresel olan ile ilgili tartışmalar içinde yer alan Kültürel Sosyoloji Yaklaşımı’nın temsilcilerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki kavramlardan hangisi kültür, siyaset ve sivil toplumun tümünün ekonomik yapı tarafından belirlendiğini ifade etmektedir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmeyi, “varlık ile yokluğun kesişmesi, toplumsal olaylar ile toplumsal ilişkilerin belli mesafede yerel bağlamsallıklarda karışması” şeklinde ifade etmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi glokalleşme yaratan kültürel mekânlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Davis-Moore Kuramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

10. Toplumsal tabakalaşma ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

11. Bir toplumsal tabakalaşma sisteminin tümüyle kişisel özelliklere göre biçimlenmesi aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

12. Bir toplumun içinde yaşayan insanların, hiyerarşik bir yapıda kategorik olarak sıralanması durumu aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Sztompka tarafından yapılan toplumsal değişme sınıflaması içinde yer almaz?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji disiplini içinde ele alınan eşitsizlik alanları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Hoffman tarafından değişme olgusuna yöneltilen sorulardan biridir?

Doğru! Yanlış!

16. Toplumsal değişme sürecinde etkili olan yapısal etmenler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi “sapma” ile ilgili geliştirilen sosyolojik kuramların ortak özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Bireysel güdülerden daha çok toplumsal yapının sapmayı üretmesine odaklanan ve sapmayı toplumsal fonksiyonu bakımından yararlı ve normal gören kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi suç ve sapkın davranışları açıklayan sosyolojik kuramlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Suçu “toplum halinde yaşama şartlarına yönelmiş her türlü saldırı” olarak tanımlayan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2012-2013 - Davranış Bilimleri I - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…