Google Adsense Kodu

2015-2016 – Çağdaş Felsefe II – Vize Sınavı

1. Heidegger’e göre duygulanımlar aşağıdakilerden hangisiyle iç içe geçmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Heidegger, fenomenolojiyi bir bilinç felsefesi olmaktan çıkarıp nasıl ele almak gerektiğini düşünür?

Doğru! Yanlış!

3. Husserl, bilinç ontolojisine ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

4. Heidegger'ın dasein tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Husserl’e göre, yaşam dünyamız aşağıdakilerden hangisini betimler?

Doğru! Yanlış!

6. Varlık ve Zaman eserinde Heidegger’in özellikle önem verdiği ve temel bir duygulanım olarak gördüğü hâl aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Bergson'un Madde ve Hafıza adlı eserinde saf hafızaya ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Husserl’e göre tini tin olarak sistematik olarak ilk kez inceleyen, böylece bilimi bütünsel olarak dönüştüren aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Bergson'un ben ile evren arasındaki ilişkinin ne olduğu konusunu ele aldığı eser aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Heidegger'e göre teknolojinin özü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Doğru duygular ve heyecanlar ile yanlış duygular ve heyecanları birbirinden ayırt etmeye yarayan normatif disipline ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Heidegger, anlamanın epistemolojik açıklanamayacağını söylerken, aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabileceğini iddia etmektedir?

Doğru! Yanlış!

13. Bergson, hem özdeş hem de değişken varlığa ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

14. Bergson'un Evren nedir? sorusunu yanıtlamak için yazdığı eser aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Husserl hayattayken takipçisi olan fakat onun fenomenolojisinin temel yönünü değiştirerek başka bir yola giren asistanı Heidegger’in yaptığı, Husserl'e göre aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?

Doğru! Yanlış!

16. Husserl, Bergson’un intuition kavramının karşılığı olarak aşağıdakilerden hangisini kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Heidegger'in düşüncesinin iki kökeninden biri Husserl’in fenomenolojisi olduğuna göre diğer kökeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Gülme adlı eser aşağıdaki felsefecilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

19. Bilincimizin gerçekliğe ilişkin tasavvurlarını anlatmak için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Bergson’un felsefe bilimini kurmak için kullandığı bilim modelini aşağıdakilerden hangisi sağlamaktadır?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Çağdaş Felsefe II - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…