Google Adsense Kodu

İş Sağlığı ve Güvenliği – Çalışma Testi (8)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

İş Sağlığı ve Güvenliği – Çalışma Testi (8)

1. "İş kazası nedeniyle ortaya çıkan üretim kaybı işveren açısından ____________ bir maliyet türüdür." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. Türkiye’nin ilk medeni kanunu olan "Mecelle" ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi işçilere yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. "Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre önceden planlanmamış, çoğu zaman yaralanmalara, makine ve teçhizatın zarara uğramasına veya üretimin bir süre durmasına yol açan olay ___________ olarak tanımlanır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kurum ve kuruluşların çok sayıda ve dağınık şekilde olması, aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisinde olağan sebep sorumluluğuna ilişkin düzenleme yer almaktadır?

Doğru! Yanlış!

7. Bilinen mevcut olaylara dayanarak bilinmeyen bir olayın varlığının kanun tarafından farz edilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi ölüm tarihine kadar fiilen gerçekleşmediği halde ileride desteklik ilişkisinin olacağının kabul edilebildiği durumdur?

Doğru! Yanlış!

9. "______________ iş kazasına ya da meslek hastalığına maruz kalan işçinin uğradığı bedensel kaybın neden olduğu acı ve ızdırabı hafifletmeyi amaçlayan bir tazminat türüdür." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

10. İdari yaptırımlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi iş güvenliği tedbirlerini almayan işverenler hakkında, idari yaptırım uygulanmasını gerektiren kanuni düzenlemelerden değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Manevi tazminat ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Destekten yoksun kalma tazminatı talebinde, destek veren ve destek alan arasında bir kerelik gerçekleşen yardımın destek ilişkisi yaratmaması zararın belirlenmesinde başvurulan hangi unsur ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangileri Uluslararası Çalışma Örgütü’nün temel uygulama araçlarıdır?

Doğru! Yanlış!

15. İşyeri hekimlerinin çalıştıkları işyeriyle ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlarda geçen sürelerden, bir yıl içinde kaç işgünü kadarı çalışma süresinden sayılır?

Doğru! Yanlış!

16. Ortak sağlık ve güvenlik biriminin kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iş sözleşmesiyle istihdam edilmesi gereken personel sayısı ve niteliği aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

17. "İşyerinin bağlı olduğu Çalışma ve iş Kurumu il Müdürlüğü’ne veya notere her sayfası mühürlenerek onaylattırılan defter ____________ olarak adlandırılır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Gebe, Yeni Doğurmuş veya Emziren İşçilerin İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesini Destekleyen Önlemler Hakkında Direktif, Avrupa Birliği’nin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki direktif sınıflandırma başlıklarından hangisi altında yer almaktadır?

Doğru! Yanlış!

19. Avrupa Birliği’nde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kararların nitelikli çoğunluk ile alınması aşağıdakilerden hangisi ile Topluluk Antlaşmasına eklenmiştir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşmelerle aynı numarayı taşıyan, aynı nitelikte olan, sözleşmeyi tamamlayan ve onaylayan ülkeyi bağlayan uygulama aracıdır?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 – İş Sağlığı ve Güvenliği – Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…