Google Adsense Kodu

2018-2019 – İstatistik II – Üç Ders Sınavı

2018-2019 – İstatistik II – Üç Ders Sınavı

1. Normal dağılıma sahip bir evrenin standart sapması 12’dir. Bu dağılımdan rassal olarak seçilen bir örneklemin standart hata değeri 1,5 olarak hesaplandığına göre, örneklem hacmi kaçtır?

Doğru! Yanlış!

2. İki evren parametresi arasındaki farkın nokta tahminlemesinin aşamalarının doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. "Mehmet bir üniversitede öğrenim gören öğrencilerden ileri düzey yabancı dil bilenlerin oranını tahminlemek istemektedir. Bu amaçla rassal olarak seçtiği 250 öğrencinin 20’sinin ileri düzey yabancı dil bildiğini tespit etmiştir." Buna göre, Mehmet’in yapacağı nokta tahmininin değeri kaçtır?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi örnekleme yapmayı gerekli kılan nedenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Eğitim düzeyi ile sigara içme alışkanlığı arasında bir bağlantı olup olmadığının araştırılmasında sıfır hipotezi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Bir araştırmada sıfır hipotezi (H0) “İki örneklem de aynı ana kütleden seçilmiştir.” şeklinde oluşturulmuş ise bu araştırmada uygulanan test aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. n hacimli bir örneklemin ait olduğu evreni temsil edip etmediğinin araştırılması istendiğinde kullanılacak test aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi tek yönlü varyans çözümlemesi-F testi sürecinin aşamalarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. "Karşılaşılan özel duruma ilişkin önermeye ___________ , bir dağılımın evren parametresine ilişkin önermeye ise ___________ denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri sırasıyla aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

11. "Daha önce uygulanmakta olan bir eğitim yöntemi değiştirilmiş ve uygulanan bu yeni eğitim yönteminin başarı ortalamasını artırdığı iddiası %5 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir." Buna göre, test ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. "Bir araştırmada basit doğrusal regresyon modeli tahmin denklemi olarak Y=14+5X hesaplanmıştır." Buna göre, çizilen regresyon doğrusunun Y eksenini kesim noktası kaçtır?

Doğru! Yanlış!

"

13. Bir zaman serisi için tahminlenen Y = 34 + 8X trend denklemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi bir zaman serisi grafiği çizildiğinde gözlem değerlerinin gösterdiği dalgalanmaları etkileyen faktörlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

16. İstatistiksel bir olayda, gözlem değerlerinin zaman değişkeninin konumlarına göre aldığı değerlerin sıralanmasıyla elde edilen verilere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

17. Regresyon katsayısının anlamlılık testinde th = 19 ve sb = 8 ise, b katsayısının değeri kaçtır?

Doğru! Yanlış!

18. Yıllara göre üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenci sayılarından oluşan bir zaman serisinde, son yıl kayıt yaptıranların sayısının, bir önceki yılda kayıt yaptıranların sayısına göre oransal değişimini ölçen indeks aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. "Pazarlama bölümü çalışanı Ayşe Hanım, işletmenin ürettiği A malının son yedi yılda satış fiyatındaki oransal değişimi 2010 yılını temel devre kabul ederek indeks olarak hesaplamıştır." Buna göre, Ayşe Hanım’ın hesapladığı indeks aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İstatistik II - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de çalışmayı ihmal etme. Başarının devamlı, düzenli ve kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiğini hiçbir zaman unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…