Google Adsense Kodu

2018-2019 – İstatistik – Final Sınavı

2018-2019 – İstatistik – Final Sınavı

1. Bir işletmede üretilen televizyonlar üzerinde yapılacak bir araştırmada her bir televizyon için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

2. "Eşleştirilmiş iki nicel değişken için derlenen verilerin koordinat sisteminde gösterilmesine_____________ denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. Tek bir değişkene ilişkin oransal değişimlerin hesaplanabildiği endeks türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Yıllık ortalama üretim 12.000 ton ve standart sapma 1.500 ton iken değişim katsayısı kaçtır?

Doğru! Yanlış!

5.Aşağıdaki tabloya göre, bu olasılık dağılımının ortalaması kaçtır?

Doğru! Yanlış!

6. Örneklem oranı aşağıdaki değerlerden hangisini alamaz?

Doğru! Yanlış!

7. Örnekleme sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Sonlu bir evrenin bütün birimlerinin kayıtlı olduğu liste, tablo veya cetvele ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Ali, Fatma, Mehmet ve Özge isimli kişiler kaç farklı şekilde sıralanabilir?

Doğru! Yanlış!

10. "K olayının gerçekleşme olasılığı 0,25, L olayının gerçekleşme olasılığı 0,50'dir. K ve L olaylarının birlikte gerçekleşme olasılığı ise 0,15'tir." Buna göre, K veya L olaylarının gerçekleşme olasılığı kaçtır?

Doğru! Yanlış!

11. "Bir rassal değişkenin tanım bölgesi sonlu ya da sayılabilir sayıda farklı değerden oluşuyor ise, bu rassal değişkene _____________ denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

12. "Araştırma bütçesinin 5.000 TL ile sınırlı olduğu bir araştırmada, sabit maliyet 500 TL ve örnekleme seçilecek her örnekleme birimi için maliyet 9 TL’dir." Buna göre, söz konusu bütçeyle oluşturulabilecek örneklem hacmi en fazla kaçtır?

Doğru! Yanlış!

13. Evren parametre değerleri için yapılan önermelerin doğru olup olmadığının araştırılması çalışmalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Bir korelasyon analizinde belirlilik katsayısının tahminlenen değeri 0,81 ise korelasyon katsayısının değeri kaçtır?

Doğru! Yanlış!

15. Bir rassal örneklemden hesaplanan istatistikler yardımıyla ilgili evrenin parametre değerinin araştırılmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında kuramsal olarak var olan ilişkiyi açıklayan matematiksel ifadeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

17. "Bir üniversitede öğrencilerin bir reklam filmini beğenme oranı tahminlenmek istenmektedir. Bu amaçla filmi izleyenler arasından rassal olarak seçilen 300 öğrenciden 60’ınm filmi beğendikleri sonucuna ulaşılmıştır." Buna göre, söz konusu üniversite öğrencileri içinde reklamı beğenenlerin oranının nokta tahmin değeri kaçtır?

Doğru! Yanlış!

18. "Bilinmeyen evren parametresini, istenen bir olasılıkla, simetrik bir aralıkta tahminleme sürecine __________ denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. X ve Y değişkenleri arasındaki ilişki için tahminlenen basit doğrusal regresyon denklemi y = 32 - 4x ise, x=5 iken y kaçtır?

Doğru! Yanlış!

20. "İki değişken arasındaki Pearson korelasyon katsayısı r = -0,30 olarak hesaplanmıştır." Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İstatistik - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…