Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletmelerde Sosyal Sorumluluk ve Etik – Final Sınavı

2018-2019 – İşletmelerde Sosyal Sorumluluk ve Etik – Final Sınavı

1. "Sosyal normlara ilişkin ___________ sorumlulukta, ahlâki, toplumsal ve kültürel değerler çerçeveyi çizer. Bu tür sorumlulukların yaptırımları sosyal dışlanma ve ayıplanmadır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. "Sosyal dinleyici kavramı, işletmelerin sosyal sorumluluk performansını takip etmenin bir yolu olarak geliştirilmiştir. Belirlenen bazı sosyal konularda işletmelerin başarılı olup olmadığı ölçülür." Buna göre aşağıdakilerden hangisi işletmelerin sosyal sorumluluk açısından başarılı olup olmadığını belirlemek için seçilmiş olan konular arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

3. Erdem ahlâkı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangileri Haklar Teorisi'nin hak sınıflandırması içinde yer alır?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangileri örgütlerdeki etik davranış modeline göre kültürel etkiler arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

6. Bir işletmede çalışanlardan bazılarının çalışma performanslarının eksik ölçülmesi aşağıdakilerden hangisiyle ilgili bir sorundur?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangileri işletmelerde yönetim kurullarının ahlâki sorumlulukları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

8. İşletmelerde etik kodların belirlenmesi ve uygulanmasından aşağıdakilerden hangisi sorumludur?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi etik dışı örgütlerin temel özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi örgütlerdeki etik konular arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

11. Değerlerle yönetim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. "İşletmeler ekonomik amaçlarını yerine getirirken çalışanlarının, ortaklarının ve toplumun menfaatlerini de dikkate almak zorundadır. Bu noktada ___________ kavramı ön plana çıkar." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangileri bir organizasyonda etik kodları geliştirme aşamaları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

14. "___________ , uzun vadede işletmeler açısından orijinal ürünler üretmekten cayma, yenilik yapmayı bırakma ya da yaratıcı fikirleri ortadan kaldırma ile sonuçlanan mal ve hizmet üretimi ile ilgili ahlâki sorundur." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

15. Çalışanların daha sağlıklı ve verimli çalışmalarını sağlamak amacıyla çalışma yerlerinin ve kullanılan makinelerin insan fizyolojisine ve psikolojisine uygun olarak dizayn edilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. "____________ , toplumu oluşturan bireylerin birlikte ve uyumlu bir şekilde yaşamaları için gerekli olan ortak davranışları bireye kazandırmak ve bireylerin davranışlarında farklılıklar oluşturabilmektir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

17. Etik kodlar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. İnsanın Ne yapmalıyım?, Nasıl yapmalıyım? sorularına yanıt vermeye çalışan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. "İşletmeler sezon sonlarında ya da yıl dönümlerinde kampanyalar yaparak tüketicileri çekebilmek için yüksek iskontolar yapıp indirimli döneme geçerler. Bu dönemde “etiketin yarısı” gibi reklamlar yapılsa da bu fiyat iskontolarına tüketicilerin bir çoğu inanmamakta ve güvenmemektedir." Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. "Fiyat, mal ve hizmetler için tüketicilerin ödediği parasal bedeldir. Fiyat tüketiciler açısından ürünün değerini gösterir. Fakat aynı sektörde faaliyet gösteren işletmeler için fiyat, bir rekabet____________." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletmelerde Sosyal Sorumluluk ve Etik - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…