Google Adsense Kodu

2017-2028 – İktisadi Düşünceler Tarihi – Final Sınavı

2017-2028 – İktisadi Düşünceler Tarihi – Final Sınavı

1. "Friedman, para talebi fonksiyonunda “gelirin kapitalize edilmiş bugünkü değeri” olarak tarif ettiği serveti ___________ kavramıyla açıklamıştır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. Üreticilerin amacının kârı, tüketicilerin ise faydayı maksimuma çıkarma olduğu varsayımına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Commons’ın kıtlığı iktisadın temel kavramlarından biri olarak görmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. "Keynes’in sermayenin marjinal verimliliği hakkındaki fikirleri kullanılarak yatırım talebi fonksiyonu I = f (i) olarak tanımlanabilir." Buna göre yukarıdaki eğri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Schumpeter’e göre ilk kez bir iktisadi problem hakkında münhasıran bir monografi yazmıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Monetarist yaklaşımda paranın getirisi sabitken tahvillerin getirisinin azalması, elde tutulan para miktarını nasıl etkiler?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Merkantalizmin temel ilkelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Kari Marx ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Keynes’e göre toplam harcamalar (TH) ekonomide aşağıdakilerden hangisi sağlar?

Doğru! Yanlış!

10. Keynes’e göre ekonomi, eksik istihdam halinden aşağıdaki iktisadi değişkenlerden hangisinin uyarılması yoluyla çıkarılabilir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi liberal ekonomik düşüncenin ekonomik hayata getirdiği alternatifleri açıklayan Friedman’ın ekonomik önerilerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Rasyonel Beklentiler Teorisi’ne göre ekonomide para arzı artırıldığı zaman, bireyler, bunun belli bir dönem sonra fiyatlar genel seviyesi ile birlikte aşağıdakilerden hangisini yükseltebileceğini tahmin edebilirler?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Marjinalizmin erken öncülerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. İktisadi sistemlerin ve süreçlerin temelini bireylerin değil, kurumların oluşturduğunu ve bireylerin bu kurumların etkisinden bağımsız olarak ele alınamayacağını savunan yaklaşımların genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Rönesans’ın temel düşünce merkezinde aşağıdakilerden hangisi vardır?

Doğru! Yanlış!

16. "Keynes’in ele aldığı ana konu ekonomide genel dengenin her zaman ___________ düzeyinde oluşup oluşmadığıdır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

17. “Modelde bilinmeyen sayısının, modelde yer alan denklem sayısı kadar olmasının, bu denklemler kümesinin tek bir çözümü olduğunu garantilemediği gibi mal ve faktör piyasasında negatif fiyatların ortaya çıkmasının da ihtimal dahilinde olmasıdır.” Yukarıdaki eleştirinin kime ve hangi modele yapıldığı aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

18. 19. yüzyılda soyutlamacı ve neoklasik iktisada ilk tepkiler aşağıdakilerden hangisi tarafından verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

19. “Elde edildikten sonra sağlayacağı faydaya bakmaksızın, çok somut ödüller beklemeden insanların bilgiye sahip olma eğilimlerini ifade etmektedir.” Bu açıklama Veblen'e göre insan toplumlarının ilerlemeci evrimsel gelişimine katkıda bulunan hangi içgüdüsel eğilimi tanımlar?

Doğru! Yanlış!

20. Stanley Jevons “Değer yalnızca nihai düzeydeki faydaya bağlıdır.” İfadesini kullanarak aşağıdakilerden hangisine itiraz etmiştir?

Doğru! Yanlış!

2017-2028 - İktisadi Düşünceler Tarihi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…