Google Adsense Kodu

2017-2018 – Para Teorisi – Üç Ders Sınavı

2017-2018 – Para Teorisi – Üç Ders Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi etkin işleyen finansal piyasaların özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Sermaye piyasası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

3. Merkez bankası tarafından piyasaya sürülen banknotların toplamına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. 1.000 adet malın satıldığı bir takas ekonomisinde fiyat sayısı ne olur?

Doğru! Yanlış!

X adet malın olduğu bir takas ekonomisinde fiyat sayısını bulmak için aşağıdaki formül kullanılır: X.(X-1) / 2 –> X = mal sayısı Örneğin: 100 adet malın olduğu bir takas ekonomisinde fiyat sayısı kaç olur? X.(X-1) / 2 —> 100. (100-1) / 2= 100. (99) / 2 = 100. 49,5= 4950

5. Beklenen enflasyon oranı %3, nominal faiz oranı %5 iken reel faiz oranı yüzde kaç olur?

Doğru! Yanlış!

6. Likidite Tercihi Kuramı'nda denge faiz oranı nasıl belirlenir?

Doğru! Yanlış!

7. Bekleyişler Teorisi'ne göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde bir yıl vadeli tahvil faiz oranlarının beklenen düzeyinin sırasıyla %15, %13, % 11, %9, %7olacağı bekleniyorsa bugün piyasada geçerli olacak 5 yıl vadeli tahvillerin yıllık faiz oranı yüzde kaç olur?

Doğru! Yanlış!

8. Likidite primi teorisine göre çizilen getiri eğrisinin, bekleyişler teorisine göre çizilen getiri eğrisinin üzerinde yer almasının ve daha dik bir eğime sahip olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Türk Lirasının değer kazanması sonucu ortaya çıkan etkilerden biridir?

Doğru! Yanlış!

10. Uzun dönemde iki ülke arasındaki denge döviz kurunun bu ülkelerin fiyatları arasındaki farklılaşmaya bağlı olarak belirleneceğini savunan teori aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Farklı piyasalarda aynı mal için farklı denge fiyatlarının oluşmuş olması durumunda, malın ucuz olduğu piyasadan alınarak daha pahalı olduğu piyasada satılması işlemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Likidite Tercihleri Teorisinde, ekonomik birimlerin beklenmeyen harcamalarını karşılamak amacıyla para talebinde bulunmalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Keynes'in para talebi teorisine göre paranın getirisiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi portföy tercihini belirleyen faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi harcamaları azaltıcı bir etki yaratarak toplam harcamalar eğrisini sola doğru kaydıran harcama şokuna bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

16. Bir ekonomide belirli bir zaman aralığında gerçekleşen üretim düzeyinin, potansiyel üretim düzeyinin üzerinde olması durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

17. Merkez bankalarının enflasyonda yaşanan gelişmelere verdiği tepkiyi gösteren eğri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi yüksek enflasyona neden olan parasal genişlemenin nedenlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

19. Bir ekonomide fiyatlar genel düzeyinde yaşanan sürekli artış aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

20. Ekonomi likidite tuzağına düştüğünde aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Para Teorisi - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…