Google Adsense Kodu

2017-2018 – İktisadi Kalkınma – Üç Ders Sınavı

2017-2018 – İktisadi Kalkınma – Üç Ders Sınavı

1. Rostow’un Gelişme Aşamaları Teorisi'ne göre, kalkınma sürecinin süreklilik göstermeye başladığı, bir başka deyişle kendi kendini besleyen büyümenin başladığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi ihracata dayalı sanayileşme stratejisinin araçları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

3. Yatırımların sosyal marjinal verimliliklerini eşitleyen kaynak dağılımının optimal olacağını savunan ve bunun için kullanılacak aracın gölge fiyatları dikkate alan planlama olduğunu ileri süren kalkınma iktisatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Sınırsız Emek Arzıyla Kalkınma Teorisi'ne yöneltilen en önemli eleştiri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi az gelişmiş ülkelerin makroekonomik özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Gelişmekte olan ülkelerde 1970’li yıllara kadar uygulanan; nominal faiz oranlarının enflasyonun altında ve piyasa dışında belirlendiği, finansal sistemde özel sektörün değil kamu kesiminin ağırlıklı olduğu, ülkeye sermaye giriş çıkışlarının kontrol altında tutulduğu politikalara, McKinnon ve Shaw tarafından ne ad verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

7. İktisat biliminin kalkınma konusuna verdiği önem aşağıdaki olaylardan hangisinden sonra artmıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Üretim faktörlerinde gelecekte oluşacak değişmelerin kestirilmesiyle elde edilen sermaye-hasıla katsayısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. "(0-14 yaş grubu nüfusu/15-64 yaş grubu nüfusu) x 100" Yukarıdaki formül aşağıdakilerden hangisini hesaplamak için kullanılır?

Doğru! Yanlış!

10. UNCTAD'ın verilerine göre 2010-2015 döneminde toplam doğurganlık hızı ortalama 1.7, bebek ölüm oranı binde 5.4 ve beş yaş altı çocuk ölüm oranı binde 6.3 olan ülkeler aşağıdaki gelişmişlik gruplarından hangisinde yer alır?

Doğru! Yanlış!

11. Kafa Sayısı Endeksi ve Yoksulluk Açığı Endeksi'ne, yoksul kişilere ait Gini katsayısının ilave edilmesiyle oluşturulan yoksulluk endeksi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Bir ülkede belirli dönemler içinde yaratılan gelirin fertler, hane halkları veya üretim faktörleri arasında bölünmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi yoksulluğu artıran nedenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Üretime katılan bireyin sahip olduğu ve genel anlamda insanın niteliğini vurgulayan; bilgi, beceri, deneyim ve dinamizm gibi pozitif değerlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. 1960’lı yıllarda dünyada 1.400 devletlerarası kurum mevcut iken bugün dünyada 5.000 civarında devletlerarası kurum bulunması küreselleşmenin hangi boyutunun bir göstergesidir?

Doğru! Yanlış!

16. İhtiyaç duyulan teknolojinin seçimi, elde edilmesi, tanımlanması ve öğrenilmesi teknolojinin uluslararası yayılmasının hangi aşamasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

17. Bir firmanın üretim teknolojisi veya işletme yönetimiyle ilgili sahip olduğu bilgi ve becerilere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, aşağıdakilerden hangisi bir ülkenin modern makineleri benimseme hızının bağlı olduğu ekonomik faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Yenilikler önemlerine göre sınıflandırıldığında, çeşitli sektörlerde farklı oranlarda, sürekli olarak ortaya çıkan ve ekonomide önemli bir değişmeye neden olmayan yenilikler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Paranın, gelir getiren menkul ya da gayrimenkul değerlere, mallara ya da diğer servet unsurlarına yatırılarak değerlendirilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - İktisadi Kalkınma - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…