Google Adsense Kodu

2017-2018 – Çağdaş Felsefe I – Vize (Ünite 1-2) Deneme Sınavı

2017-2018 – Çağdaş Felsefe I – Vize (Ünite 1-2) Deneme Sınavı

1. Evrim kuramını geliştiren düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

2. Niceleme mantığı kavramını geliştiren düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

3. Temsile dayalı bilgibilimsel anlayışlara şiddetle karşı çıkan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

4. Pragmatizm kavramını geliştiren düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıda belirtilen maddelerden hangileri Peirce’ın bir konudaki kanıların ya da inançların, muğlaklıkların ya da şüphelerin ortadan kaldırılarak sabitlenmesi konusuna dair ortaya attığı yöntemler arasında yer almaktadır?

Doğru! Yanlış!

6. Peirce, inanmak ve şüphe etmek edimleri arasında kaç fark olduğunu savunmaktadır?

Doğru! Yanlış!

7. “Aynı yetkinliğe sahip açıklamalar arasında daima daha yalın olanı tercih etmek ve varolanların sayısını gereksiz yere artırmamak” ilkesini savunan yöntem aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

8. Herhangi birinin, onların ne olduklarını düşünmesinden bağımsız olarak şeylerin sahip olduğu özellikleri Peirce hangi kavramla açıklamaktadır?

Doğru! Yanlış!

9. Her türlü düşünsel soruşturmanın, eninde sonunda bir tür problem çözme etkinliğine dayandığını savunan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

10. Mutlak anlamda değerli olan bir şeyden, akla dayalı bir sorgulamadan bağımsız olarak söz etmek mümkün değildir görüşünü savunan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

11. Matematiğin ve kuramsal fiziğin temelinde yer alan yargıları evrensel zorunluluğa ve nesnel geçerliliğe sahip sentetik a priori yargılar olarak ele alan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

12. Bilgimizin sınıflandırılmasından söz ederken fikirlerin bağıntılarına dayalı doğrular ile olguları ifade eden doğrular arasında bir ayrım olduğunu öne süren düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

13. Hem bilgimizi genişletmekte hem de duyu deneyimine ihtiyaç göstermeksizin doğru olabilen yargılara verilen isim aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

14. Kant “Tüm cisimler uzamlıdır” cümlesini hangi yargı türüne örnek olarak vermektedir?

Doğru! Yanlış!

15. Öznel psikolojik edimlerden bağımsız nesnel içeriklerin bulunmadığını savunan görüş aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

16. Beş aksiyoma dayanarak pek çok geometri teoreminin ispat edilmesini içeren Unsurlar (İng. Elements) eserinin de yazarı olan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

17. Euklidesçi olmayan geometrilerin bir modele sahip olabileceğini ilk kez ortaya koyan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

18. Analitik felsefenin kurucusu olarak gösterilen düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmektedir?

Doğru! Yanlış!

19. Sinn “anlam” ve Bedeutung “gönderim”; “gönderge” ya da “yönletim” arasında yaptığı ayrım ile dil felsefesinin gelişimi üzerine önemli bir etkisi olan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdaki maddelerden hangileri analitik felsefenin temel vasıfları arasında yer almaktadır?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Çağdaş Felsefe I - Vize (1-2) Deneme Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…