Google Adsense Kodu

2015-2016 – Tarih Felsefesi II – Üç Ders Sınavı

2015-2016 – Tarih Felsefesi II – Üç Ders Sınavı

1. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi tarih bilimlerine doğa bilimlerinden bağımsız olan epistemolojik bir temel sağlamak istemiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Saint-Simon'un insanlığın ilerlemesi ile kastettiği ve insanlığın ilerlemesi sözünden anladığı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Herder’e göre tarihte mutlak bir genellikten söz edilememesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Collingvvood’un tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

5. Tarih sürecinin akla uygun olması Kant’a göre aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

Doğru! Yanlış!

6. Belirli bir tarihsel döneme ait, ya da bizimkinden farklı bir tinselliğe ait yazılı yapıtları yorumlayarak anlamaya Dilthey ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

7. Schopenhauer’e göre tarihte nesnellikten söz edilememesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Kültürlerin tıpkı doğal bir organizma gibi doğup, yaşayıp, öldüğünü ileri süren 20. yüzyıl düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Schelling’in tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

10. Hegel’in düşüncesine göre dünya tarihiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

11. Anlama ve açıklama karşıtlığını doğa ve tarih karşıtlığı üzerinden açıklayan düşünce akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Hegel’e göre belirli bir çağı belirleyen ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Comte’a göre bütün insanlık tarihinin geçirmiş ve geçirmekte olduğu dönemleri açıklayabilecek tek yasa aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Popper’e göre tarihte öndeyide bulunmanın olanaksızlığının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Marx’a göre tarihsel gelişme için diyalektik devinim oluşturacak karşıtlığı tarihte yaratan neden aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Nietzsche’nin yararlı olabilecek tarih yazımları olarak belirlediği üç tür tarih yazımı, aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

17. Kehanetçi veya kaderci bir tarih felsefesi kurmaya çalışan düşünce biçimine 20 yüzyılda verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Herder’e göre tarihe yönelen bakış açısını belirleyen ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Nietzsche’nin tarihsel olayların tek bir anlamı olamayacağı ve tarihte nesnellikten söz edilemeyeceği yolundaki tarih eleştirisi, tarihe hangi bakış açısından getirilmiş bir eleştiridir?

Doğru! Yanlış!

20. Marx'ın tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Tarih Felsefesi II - Üç Ders Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…