Google Adsense Kodu

2015-2016 – Para Politikası – Tek Ders Sınavı

2015-2016 – Para Politikası – Tek Ders Sınavı

1. Zorunlu rezerv oranı %20 olursa basit mevduat çarpanı aşağıdakilerden hangisine eşit olur?

Doğru! Yanlış!

2. Merkez Bankası'nın piyasadan döviz alması durumunda, diğer şartlar sabitken, aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi, ekonomik birimlerin nakit tutma isteklerini belirleyen faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Reeskont oranlarının artışı, parasal tabanı ve para arzını nasıl etkiler?

Doğru! Yanlış!

5. T.C. Merkez Bankası sermaye yapısı içinde Türk ticaret müesseselerine ve Türk vatandaşlığına haiz tüzel ve gerçek kişilere ait olan hisse senedi sınıfı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Merkez Bankası'na ekonominin likidite hacmini düzenleme olanağını veren, Merkez Bankası fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Faiz koridorunun kullanımında piyasanın kapanış saatinden sonra daha yüksek borç verme ve daha düşük borç alma faiz oranı limitinin belirlendiği zaman diliminde borçlanmaya ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Merkez Bankası likidite arzını daraltmak istediğinde aşağıdaki açık piyasa işlemlerinden hangisini yapması gerekir?

Doğru! Yanlış!

9. Sabit kur rejiminin uygulandığı bir ekonomide iradi bir kararla hükümetin kuru 1$=2TL’den 1$=3TL’ye yükseltmesiyle yerli paranın değer kaybetmesi durumunda ekonomide aşağıdakilerden hangisi yaşanmış olur?

Doğru! Yanlış!

10. Merkez bankasının döviz piyasasında yaptığı bir alım satım işleminin, yerli para üzerinde yaratacağı etkinin, açık piyasa işlemlerinin aksi etki yaratacak biçimde kullanımı ile telafi edilmesi durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Merkez bankası piyasaya döviz sattığında, diğer şartlar sabitken, aşağıdakilerden hangisine neden olur?

Doğru! Yanlış!

12. Hükümet ile Merkez Bankası arasında borçlanma ilişkisinin yasal olarak engellenmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. T.C. Merkez Bankası enflasyon hedefini %5 olarak belirlemişse bu hedef düzeyi için belirsizlik aralığı aşağı ve yukarı yönde yüzde kaç olur?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi enflasyon hedeflemesi rejiminin ön koşulları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

15. Para politikasının duruma göre yürütülmesi gerektiğini savunan politika aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Parasal aktarım süreci göz önüne alındığında, merkez bankasının kısa vadeli faiz oranlarında yaptığı bir değişim aşağıdaki değişkenlerden hangisini en son etkiler?

Doğru! Yanlış!

17. Bekleyişler Teorisi’ne göre bir yıllık faizin bugünkü değeri %10, önümüzdeki yıl beklenen değeri %12 ve bir sonraki yıl beklenen değeri %14 ise bugün piyasada geçerli olan 3 yıl vadeli tahvilin yıllık faiz oranı yüzde kaç olur?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi bankacılık krizlerine neden olan faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Bir ekonomide reel GSYİH üç çeyrek dönem boyunca arka arkaya sırasıyla - %5, - %4 ve - %3 büyüme göstermişse bu ekonomi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

20. Finansal piyasalar içerisinde devletin rolünü azaltarak özel sektörün etkinliğini artırmayı amaçlayan ve genellikle devletin düzenlemelerinin azaltılmasını içeren yasal uygulamalara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Para Politikası - Tek Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…