Google Adsense Kodu

2018-2019 – Tarih Felsefesi I – Vize Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi Collingwood’un tarihe ilişkin sorduğu dört temel sorudan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Varlığı tek tek nitelikleriyle değil de bir bütün olarak kavramayı ve anlamlandırmayı amaçlayan felsefe disiplini aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Alman Tarih Okulu’ndan etkilenerek tarih bilimini temellendiren, çağında gelişip yaygınlık kazanarak “bilimsel bilgi” tartışmalarını kuşatmış olan, pozitivist anlayışa şiddetle karşı çıkmış ve onların öne sürdüklerinin aksine, doğa bilimleri yanında, insanın ve yapıp ettiklerinin inceleme konusu kılındığı başka bir bilimsel araştırma sahasının var olduğunu ısrarla savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Tarihi, insanlığın bilgisi ve bu bilgi üzerine ortaya atılan kuramların toplamı olarak gören ve bu yüzden de insanın tarihinin en önemli kısmını felsefe ve dini de içeren insan düşüncesinin ve bilgisinin tarihi olduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Tarih, sistemli, düzenli ve güvenilir bilgi veren bir çalışma alanı, ya da bilim olarak tanımlandığında, tarihin aşağıdaki anlamlarından hangisine işaret edilmiş olunur?

Doğru! Yanlış!

6. “Tarihçinin ilgilendiği sorunlar alanı ile tarih felsefesinin sorunları birbirinden uzaktır; çünkü tarihçi olayları ve nedenleri olduğu gibi kavramanın peşindeyken, tarih felsefesi, tarihçilerin yaptıkları çalışmaları da dikkate alarak olayları belirleyen ilkeleri ortaya koymayı amaçlar” Yukarıdaki paragrafta tarih ile ilgili görüşleri aktarılan düşünür, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Alman Tarih Okulu’nun en çok bağlı kaldığı öne sürülen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Toulmin’e göre felsefenin metafizik yoluna girerek, doğa bilimlerinin tarihsel görünüşten ziyade kuramsal fizik-matematik yönünde gelişmesine zemin hazırlayan düşünürler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

9. Aristoteles’e göre bilgiyi güzel şeyler yapmak için bir araç olarak gören ve kullanan bilgi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Hesiodos’a göre işleri güçleri saldırmak ve öldürmek olan, korkunç, kuvvetli ve sonunda birbirini yok etmiş olan insanların yaşadıkları çağ aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Yunan tarihçiliğinin Thukydides ile birlikte hemen hemen tüm özelliklerini kazandığı düşüncesini savunan tarih felsefecisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. “Historeinden, yalnızca geçmişteki olayların aktarımı ve kaydının değil, bununla birlikte geçmişte kalan insan-toplum olaylarını değerlendirme ve yorumlama etkinliğinin de anlaşılması gerektiğini ilk kez savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Historein kavramının “genel bir açıklamaya sokulamayan, ancak gözlenen, ya da tanık olunan olayların bilgisine verilen isim anlamıyla kullanıldığı Platon yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Tarih yazıcılarını “insanlar için geçmişten ders çıkaran edebiyatçılar” olarak tanımlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Augustinus’a göre Gratia, insanı aşağıdakilerden en çok hangisinden kurtarabilecek tek şeydir?

Doğru! Yanlış!

16. İskenderiyeli Clemens’in savunduğu fikirler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Augustinus’un bilgi alanlarını sınıflarken aşağıdakilerden hangisini yapması, onun theoria-historia karşıtlığını aşamadığı yorumuna yol açmıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Augustinus’a göre, bu dünyada güdülerin ve gururunun peşinden gidenlerin kurdukları devlet, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Hıristiyanlığın getirdiği zaman anlayışının, yine kendilerinin getirisi olan erekli tarih anlayışına dayandığını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Kilise Babaları Dönemi’nden Skolastik Felsefe’ye geçişin sembolü olarak kabul edilen filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Tarih Felsefesi I - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…