Google Adsense Kodu

2018-2019 – Tarih Felsefesi I – Final Sınavı

1. Ortaçağ’da “bilgi”, “Tanrı’yı duygu ile bilmek” gibi anlamlarda kullanılan Yunanca sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Hıristiyan tarih anlayışını, tanrıbilimden de faydalanarak en yetkin şekilde temellendirmiş olan, Tanrının yarattığı şeyler gibi zamanın bir parçası olmadığını savunan düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

3. “İki kez doğan” anlamına gelen, zamanla “Tanrı Dionisos onuruna söylenen, onun yaşamından, acı ve tatlı serüvenlerinden söz eden, kimi kez ciddi kimi kez de açık saçık ezgiler” anlamına gelecek şekilde de kullanılan Yunanca sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. “Şeyler için doğa neyse, insan için tarih odur” düşüncesini ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Ortaçağ’dan günümüze uzanan zaman diliminde, Libya ve Tunus’tan Fas’a kadar uzanan, Kuzey Afrika’nın batı bölgesine verilmiş Arapça isim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Mukaddime’nin dördüncü bölümü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. İslâm’da her türlü tarih yazıcılığının çıkış noktasını Siyer-Meğâzî literatürünün oluşturduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Stephen Humphreys, Tâberî’nin kendi adına konuşmama ya da eleştirel tavrını ortaya kovmama tercihini, en temelde aşağıdakilerden hangisine bağlamaktadır?

Doğru! Yanlış!

9. İslam Medeniyeti’nin 14. yüzyılda gerileme sürecinde olmasını, Abbasi Halifeliğinin Moğol saldırıları sonrası yıkılması, Haçlı saldırıları ve veba salgını sonrası İslam dünyasındaki merkezi bölgelerin zayıflaması gibi nedenlerle açıklayan düşünür, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. İbn Haldûn’un asabiyet kavramını tarihi yorumlarken ve devlet modelini temellendirirken kullandığını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Descartesçi tarih yazımı okulunun temel bakış açısı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

12. Leibniz’e göre ussal bilme, doğrusunu varlığın kendisinde ( ________ ); historik bilme ise doğrusunu varoluşta ( ________ ) bulur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangileri 16. yüzyılda sözü edilen historia türlerindendir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Hobbes ve Bacon’ın ortak bir görüşüdür?

Doğru! Yanlış!

15. Collingvvood, Descartes’ın tarih hakkındaki görüşleriyle, birbirinden ayrılması gereken dört noktayı vurgulamıştır. Collingvvood’un söz ettiği bu ayrımın, tarihçinin kendi yurdundan uzaklaşırken kendi çağına yabancılaşmış bir gezgin olduğu savma işaret etmek için kullandığı adlandırma, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Voltaire’in ulusların kökenlerini anlatan hikâyelerle ilgili saçma bulduğu unsurları nitelemek üzere kullandığı terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. __________ konusunda Voltaire’in tutumu, 19. yüzyıl düşünürleriyle karşılaştırılacak olursa, çekingendir. Yukarıdaki cümlelerde boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Voltaire, eski tarihin belirgin şeylerini bilmenin tek yolu olarak aşağıdakilerden hangisini ileri sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

19. David Hume, günümüzde psikolojiye karşılık gelebilecek olan ________ kavramını kullanarak, bu kavramın içeriğini anlamayı ve ön plana almayı, tarihsel olaylara nüfuz edebilmenin önkoşulu olarak ortaya koymuştur Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

20. Vico’nun insanlıktaki gerilemelere, medeniyetteki düşüşe ve batışa işaret etmek için kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Tarih Felsefesi I - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…