Google Adsense Kodu

2018-2019 – Ortaçağ Felsefesi II – Vize Sınavı

1. Kindi’nin felsefi sisteminde tümel kavramlar aşağıdakilerden hangisine karşılık gelirler?

Doğru! Yanlış!

2. Kindî aşağıdakilerden hangisini “varlığın hakikatini kavrayan basit (yalın) cevher” olarak tanımlar?

Doğru! Yanlış!

3. İnsanın eylemlerinin imanının bir parçası olduğunu, bu yüzden büyük günah işleyen bir insanın imanını yitirip dinden çıkmış olacağını söyleyen kelam okulu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Allah’ın mutlak ilim, irade ve yaratıcı kudretiyle çizdiği kader planı karşısında insanın hiçbir irade ve gücünün olamayacağını ileri süren felsefe ekolüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Alemin ezeli olduğunu, dolayısıyla bir yaratıcının bulunmadığını ileri süren felsefe ekolü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Geçmişi, ilgi alanına giren problemler bakımından sahabeler devrine kadar geri götürülebilirse de konusu, amacı ve yöntemi belli bağımsız bir disiplin haline gelmesi, yüz elli yıllık bir sürecin sonunda Abbasi Halifesi Harûnürreşîd (786-809) zamanında gerçekleşen düşünce hareketi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Kindi’ye göre ilk ve en küçük sayı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Kindi’ye göre güç halindeki heyulanın surete bölünmesi sonucunda aşağıdakilerden hangisi oluşur?

Doğru! Yanlış!

9. Kindi’ye göre feleğin oluş ve bozuluş kanununa tabi olmamasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. XII. yüzyılın sonlarına doğur Şehabettin Sühreverdî tarafından kurulan mantıki kanıtlama ve akıl yürütmenin gerçek bilgiye ulaştıramayacağı, hakikatin ancak mistik tecrübe yöntemiyle bilineceğinin ileri sürüldüğü felsefe akımına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Razi’nin varlık ve yaradılış anlayışına göre alemin yaratılmasında rol oynayan aşağıdaki ilkelerden hangisi hem ezeli hem de pasif bir özellik taşır?

Doğru! Yanlış!

12. Razi’nin felsefi sisteminde “hacim” aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

13. Aristoteles’in evren anlayışında da önemli bir yeri olan ilk madde (heyula) Razi’nin evren sisteminde aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

14. Râzî’nin temsil ettiği felsefe ekolü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Farabi’nin psikolojik akıllar kuramının temelini oluşturan etkin akıl-edilgin akıl ayrımı özünde aşağıdaki ayrımlardan hangisine dayanır?

Doğru! Yanlış!

16. Farabi’ye göre yok sayılması mantık açısından herhangi bir çıkmaza yol açmayan varlığa ne denir?

Doğru! Yanlış!

17. Farabi’nin evren sisteminde gök kürelerinin (felek) meydana gelmesinin temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Farabi'ye göre ay-altı alemdeki varlıkları ay-üstü alemdekilerden ayıran aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Fârâbî’nin ilimleri tasnifinde dil ilmi ve buna bağlı olarak dil, kelime bilgisi, cümle bilgisi gibi alanlar aşağıdakilerin hangisine dahildir?

Doğru! Yanlış!

20. Farabi’nin evrenin meydana geliş sürecine ilişkin anlattıklarından yola çıkıldığında onun evrenin meydana gelişini aşağıdakilerden hangisiyle açıkladığı söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Ortaçağ Felsefesi II - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…