Google Adsense Kodu

2018-2019 – Modern Sosyoloji Tarihi – Vize Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi T. Parsons’a göre A tipi kalıp değişkenlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. T. Parsons’un kalıp değişkenler şeması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

3. T. Parsons’a göre kişilik sistemi aşağıdaki işlevsel zorunluluklardan hangisini yerine getirir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi T. Parsons’a göre B tipi kalıp değişkenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Parsons aşağıdaki eserlerinden hangisinde Durkheim, Marshall, Pareto ve Weber gibi düşünürlerden etkilenmiş ve bu kuramcıların düşüncelerini sentezleyerek tek bir kuramda bütünleştirmeye çalışmıştır?

Doğru! Yanlış!

6. N. Luhmann biyolojideki autopoiesis (kendi kendini üretme) kavramından etkilenmiş ve toplumu kendi kendini üreten ve organize eden bir sistem olarak görmüştür. Ona göre sosyal sistemler kendi kendilerini üreten ve kendine referanslı sistemlerdir. Kendine referanslı sistemlerin üç bileşeni vardır. Aşağıdakilerden hangisinde bu üç bileşen bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

7. R. Merton, bir sosyal olgunun olumlu işlevlerinin mi bozuk işlevlerinin mi daha ağır bastığı sorusunu yanıtlayabilmek için aşağıdaki kavramlardan hangisini geliştirmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Merton'a göre uzaktan öğretim sisteminin, örgün eğitim sisteminin dışında kalan bireylere eğitim sağlaması ve meslek kazandırmayı amaçlaması bu kurumun hangi işlevini yansıtır?

Doğru! Yanlış!

9. R. Merton’a göre kültürel hedeflerin benimsendiği, ancak bu hedeflere ulaşmak için toplum tarafından meşru gösterilen kurumsallaşmış araçların benimsenmediği, reddedildiği adaptasyon tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi R. Dahrendorf'a göre postkapitalist toplumda çatışmanın temelidir?

Doğru! Yanlış!

11. C. Wright Mills’e göre iktidar seçkinlerinin geldiği üç önemli kurum aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

12. Postkapitalist olarak adlandırdığı toplumda çatışmanın üretim araçlarına sahip olanlar ile olmayanlar arasında değil, otorite konumunda olanlarla ona tabi olanlar arasında ortaya çıktığını savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Toplumsal sorunlardan uzak ve sosyolojik imgelemden yoksun olduğunu düşündüğü ve “Grand Teori” olarak adlandırdığı büyük boy kuramları, özellikle de bu gelenekte yer alan Parsons’ın Sosyal Sistem çalışmasını katı bir şekilde eleştiren sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. L. A. Coser toplumsal çatışmayı analiz ederken en çok aşağıdaki genel yaklaşımların hangisinden etkilenmiştir?

Doğru! Yanlış!

15. Bireyin, diğer insanların kendisine karşı davranışlarına, tepkilerine ve tavırlarına bağlı olarak oluşturduğu kendi imgesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. G. H. Mead’e göre, benliğin toplumsal gelişiminin dayandığı ikili süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. W.I. Thomas'a göre toplumsal etkileşim ile oluşan nesnel sonuçların birey tarafından öznel olarak değerlendirilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. 1969 yılında yayınlanan Sembolik Etkileşimcilik: Perspektif ve Yöntem adlı kitabı ile sembolik etkileşimcilik kavramını ilk kez kullanan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Toplumsal yaşamın temellerini oluşturan etkileşimin en önemli iki öğesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. İki ya da daha fazla teoriyi kapsayan geniş bakış açısına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Modern Sosyoloji Tarihi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…